facebook

Зеленський виступив з трибуни на Генасамблеї ООН

Президент України Володимир Зеленський виступив на загальних дебатах Генеральної Асамблеї ООН.


 

Президент України Володимир Зеленський запропонував усім, хто не толерує агресії, долучитися до підготовки Глобального саміту миру та імплементації української Формули миру.

Про Формулу миру
“Минулого року я представив Українську формулу миру. Вона стала основою для оновлення наявної архітектури безпеки. Тепер ми можемо відновити дію Статуту ООН і гарантувати повну силу світового порядку, що ґрунтується на правилах. Завтра я представлю деталі на спеціальному засіданні Ради Безпеки ООН”, – сказав Зеленський.

Він наголосив, що Формула миру – не лише про Україну, та нагадав, що її повністю або частково підтримали понад 140 держав і міжнародних організацій. Він додав, що Формула миру “пропонує рішення та кроки, які зупинять усі форми перетворення на зброю, що були застосовані Росією проти України й інших країн і можуть бути використані іншими агресорами”.

“Важливі переговори та консультації щодо імплементації Формули миру відбулися в Хіросімі, Копенгагені та Джидді. І ми готуємо Глобальний саміт миру. Я запрошую всіх вас – усіх, хто не толерує жодної агресії, – до спільної підготовки Саміту”, – зазначив Зеленський.

Глава України застеріг партнерів від кулуарних домовленостей.

“Мені відомо про спроби укласти якісь тіньові угоди за лаштунками. Злу не можна довіряти. Запитайте Пригожина, чи варто довіряти обіцянкам Путіна. Будь ласка, почуйте мене. Нехай єдність вирішує все відкрито”, – наголосив Володимир Зеленський.

“Україна віддала свій третій за величиною ядерний арсенал. Тоді світ вирішив, що Росія має стати хранителькою такої сили. Але подальша історія довела, що саме Росія найбільше не заслуговувала на ядерне роззброєння ще тоді, в 1990-х. Росія заслуговує на роззброєння і зараз: терористи не мають права володіти ядерною зброєю”, – заявив він.

Читайте також:  Цей день настане: Зеленський виступив з сильною заявою про долю кримських татар

На його думку, поки ядерна зброя лишається на своїх місцях, масове знищення набирає обертів:

“Росія перетворює на зброю багато інших речей, і ці речі використовуються не лише проти нашої країни, але й проти всіх ваших країн. Існує чимало конвенцій, які обмежують володіння та розповсюдження зброї, але не існує реальних обмежень на використання продовольства, енергії та інших речей як зброї”.

Про депортацію і викрадення дітей
Зеленський з трибуни ООН наголосив, що Росія зробила масові викрадення та депортації “частиною державної політики”.

“Викрадених українських дітей у Росії вчать ненавидіти Україну, розривають усі зв’язки з їхніми сім’ями. Це геноцид”, – наголосив він. І додав, що ненависть, коли вона стає зброєю проти одного народу, ніколи не зупиняється на досягнутому.

“Кожне десятиліття Росія починає нову війну. Частини територій Молдови та Грузії залишаються окупованими. Росія перетворила Сирію на руїни. І якби не Росія, хімічна зброя ніколи б не була застосована в Сирії. Росія майже поглинула Білорусь. Вона очевидно загрожує Казахстану й країнам Балтії… І мета нинішньої війни проти України – перетворити нашу землю, наших людей, наші життя, наші ресурси на зброю проти вас, проти міжнародного порядку, заснованого на правилах. Багато місць у залі Генеральної Асамблеї можуть спорожніти, якщо Росія досягне успіху у своїй підступності та агресії”, – сказав президент України.

“Україна робить усе для того, щоб після російської агресії ніхто у світі не наважився напасти на жодну країну. Перетворення на зброю має бути стримане. Воєнні злочини мають бути покарані. Депортовані люди мають повернутися додому. А окупант має повернутися на власну територію”, – додав Зеленський.

Крім того, глава держави назвав геноцидом, що викрадених українських дітей в Росії вчать ненавидіти Україну.

Читайте також:  Зеленський доручив уряду підвищити мінімальну зарплату: коли українцям будуть платити більше

“На жаль, різні терористичні угруповання і раніше викрадали дітей, але ніколи раніше масові викрадення та депортації не ставали частиною державної політики. До сьогоднішнього дня. Викрадених українських дітей у Росії вчать ненавидіти Україну, розривають усі зв’язки з їхніми сім’ями. Це геноцид”, – наголосив Зеленський.

Шукайте деталі в групі Facebook