facebook

Нардепи не підтримали легалізацію марихуани

Народні депутати в першому читанні провалили законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу. Документ відправили на доопрацювання.



Відповідну ініціативу не підтримали народні депутати. “За” проголосували лише 184 нардепа.

Передбачалось, що продавати його повинні в аптеках за рецептом лікаря, а в країні окрім поширення могли зайнятися і його виробництвом. Детальніше про те, кому і для чого потрібна легалізація речовини, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Багато людей помилково вважає, що канабіс хочуть продавати всюди й українці почнуть використовувати його як для лікування, так і для розваги. Проте цей законопроєкт стосується лише використання марихуани в медичних цілях, щоб полегшити біль тяжкохворим пацієнтам.

У складі конопель є дві психоактивних речовини – тетрагідроканабінол (ТГК) та канабідіол (КБД). Психотропний ефект, який створює “кайф”, спричиняє саме ТГК, а ось КБД нівелює психоактивний вплив. Тому документом контролюватимуть концентрацію ТГК від вищої до нижчої, щоб саме КБД надавав знеболювальну та заспокійливу дію.

Канабіс хочуть використовувати у разі:

неврологічних захворювань (розсіяний склероз, епілепсія);

захворювань шлунково-кишкового тракту (для полегшення стану пацієнта під час хіміотерапії у разі онкології і побічних ефектів під час лікування ВІЛ / СНІД);

наркотичної залежності і психічних проблем (для подолання посттравматичних стресових розладів, як замінна терапія для стимуляторів (кокаїн) та алкоголю);

паліативної допомоги.

“Ми дозволяємо використання будь-яких ліків на основі медичного канабісу, а не прописуємо назви. Ми прописуємо діючі речовини. Це відрізняє законопроєкт від постанови уряду, якою було дозволено тільки два препарати. Ми хочемо дати можливість використовувати ліки для широкого кола пацієнтів з різними хворобами та діагнозами”, – розповіла OBOZREVATEL ініціаторка документа, нардепка від фракції “Голос” Ольга Стефанишина.

Продаватимуть відповідні ліки в аптеках за рецептом лікаря. Нардепи запевняють, що підробити його буде неможливо через суворий контроль. Окрім того, документом врегульовують і можливості для виробництва таких ліків в Україні – запровадження ліцензування й контроль з боку міністерства. Наразі ж пацієнти у тяжкому стані купують відповідні ліки на чорному ринку або за кордоном.

Читайте також:  ЦВК зареєструвала Олександра Шевченка та Оксану Савчук кандидатами у нардепи від Івано-Франківська

“На сьогодні багато українських онкохворих змушені ризикувати свободою, дістаючи канабіс. Люди возять у багажі недешеві настоянки та олії з-за кордону, купують CBD невідомої якості на батьківщині, вирощують коноплі на городі і варять із них собі олію. Змучені пацієнти навіть ідуть на те, що купують канабіс через “закладки”, щоб хоч іноді подрімати або поїсти. Всі ці дії є незаконними і можуть привести важко хвору людину на в’язничну лаву”, – розповіла OBOZREVATEL керівник ГО “Афіна. Жінки проти раку” Ніна Резніченко.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.