facebook

Шокуючі плани МОН: Всі університети під контролем уряду

Міністерство освіти і науки планує реструктуризувати мережу цивільних державних закладів вищої освіти, але перепоною на цьому шляху є подрібненість вишів між сферами управління різних державних органів.



Про це йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту, яким передбачено створення передумов для модернізації мережі закладів вищої освіти.

Законопроект розроблений МОН і наразі перебуває на стадії громадського обговорення.

У Міносвіти зазначають, що найбільш чисельною складовою системи вищої освіти є цивільні державні заклади вищої освіти, яких налічується 172.

Водночас, за визначенням авторів законопроєкту, саме укрупнення цих закладів має стати центральним пунктом модернізації мережі закладів вищої освіти.

«Проте, перепоною на цьому шляху є подрібненість між сферами управління різних державних органів, що унеможливлює значну частину трансформацій», – повідомляють у Міносвіти.

У відомстві зазначають, що власні мережі закладів вищої освіти мають Міністерство культури та інформаційної політики, Міністерство охорони здоров’я. Також окремі заклади вищої освіти знаходяться у сфері управління Міністерства фінансів, Державної служби статистики, Національної академії педагогічних наук.

«Найкращим рішенням видається консолідація управління цивільними закладами вищої освіти державної форми власності шляхом віднесення їх до сфери управління одного державного органу, що забезпечить єдність державного управління, необхідні умови маневрування їх функціями та власністю, уникнення спекулятивних управлінських дій у межах системи», – наголошують у МОН.

До реалізації цього рішення у Міносвіти пропонують делегувати відомству повноваження щодо внесення до Кабінету Міністрів пропозицій стосовно утворення, реорганізації та ліквідації закладів вищої освіти державної форми власності усіх сфер управління, окрім вищих військових навчальних закладів та закладів із специфічними умовами навчання.

У МОН також нагадують, що раніше вже були реалізовані рішення щодо передачі у сферу управління МОН закладів вищої освіти Національного банку, Міністерства фінансів, Мінінфраструктури, Мінрегіонбуду тощо.

Читайте також:  У Раді розповіли, чи підуть діти в школу з листопада

Результати обговорення законопроєкту будуть опубліковані МОН у жовтні 2023 року.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.