facebook

Уряд має намір скоротити надбавки до зарплати вчителів

Уряд анонсує великі зміни у зарплаті освітян. Вони намічені вже з наступного навчального року. Зарплата вчителів стане вищою. Але при цьому майже всі надбавки, які до неї існують, скасують.



Уряд має намір скоротити надбавки до зарплати вчителів – today.ua
Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі телемарафону.

За словами Федорова, трансформація системи освіти в Україні – один із найбільш злободенних запитів суспільства. Та система надання освітніх послуг, яка нині існує, була прийнятною для неринкової економіки. Однак зараз потрібно адаптувати освіту, зокрема й шкільну, під запити ринку.

І, природно, нова школа потребує і нової оцінки вчительської праці. Адже ті зарплати вчителів, які вони отримують зараз, принизливо малі, і ніяк не можуть стимулювати освітян до оволодіння новими навичками. Тому уряд не має іншого виходу, окрім як підвищувати зарплати вчителям.

“У нас немає виходу, щоб не трансформувати систему освіти. Наступного року ми плануємо запустити масовий пілот, масштабний із новою заробітною платою”, – повідомив Федоров.

Уряд має намір скоротити надбавки до зарплати вчителів

Звісно, як раніше попередив голова Міносвіти Оксен Лісовий, під час війни уряд не має можливості підвищувати зарплати вчителів, проте зробити їх справедливішими можна. Адже на сьогодні зарплата вчителя складається із невеликої суми, яку становить власне зарплата, та близько 50 видів різних доплат. Багато з цих доплат вичерпали себе. До того ж, майже кожна з них містить елементи суб’єктивного підходу.

Щоби позбавитися цього, уряд вирішив підвищити роль основної зарплати. У результаті, вона становитиме 80% від загального заробітку вчителя. А ось решта 20% становитимуть надбавки. Проте їхню кількість сильно скоротять, і вони будуть менш прив’язані до суб’єктивного чинника.

Читайте також:  Освіту відправляють на карантинні канікули та дистанційне навчання: як працюватимуть дитсадки, школи, ВНЗ

“Вчителі мають стати рок-зірками, вони повинні заробляти точно більше, ніж середня заробітна плата по країні, а взагалі в ідеальному світі у них має бути одна з найбільших заробітних плат… Поки що попередньо плануємо, що з вересня наступного року якраз запрацює нова заробітна плата”, – зазначив міністр.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.