facebook

Зарплата вчителя ₴ Б’є рекорди чи пробиває дно

Вчителі почали отримувати відомості з січневою зарплатою. Як і обіцяли в МОН — зарплата стала вищою, але не $4000 як можуть подумати батьки.
Сьогодні середня зарплата в Україні 21 809 грн. А яка ваша зарплата?


У Києві в січні 2024 року зарплата вчителів зросла на цілих 10%. При цьому на 10% зменшилася доплата за престиж та на 10% зменшилася муніципальна доплата.

Проте в інших областях України вчителі розповідають, що їм познімали майже всі надбавки ще у 2022 році. Також були скарги на примусову відпустку власним коштом під час канікул.

Освітяни зітхають, що платять їм вже менша мінімальної зарплати. Для порівняння, сьогодні ставка молодого вчителя 5699 грн, а не 15000, як обіцяв Сергій Шкарлет у 2022 році.

І хоч наша новина про зарплати вчителів, варто згадати про вихователів, які постійно наголошують, що їх зарплата ще менша за вчительську.

Місячний оклад 9 800 грн
В редакцію Всеосвіти написала вчителька Зоя Захарівна з проханням оприлюднити реальні цифри по зарплаті вчителів, а не ті, що вигадує собі Міністр освіти.

Зоя Захарівна працює в невеличкому місті і їй так само з першого січня підняли оклад, але в результаті вона отримала меншу зарплату ніж за попередній рік. Вчителька стверджує, що в їхньому регіоні забрали майже всі надбавки за престижність. Оклад Зої Захарівни становить всього 6 200 грн, а з надбавками які лишились — 9 800 грн.

Навіть працюючи у двох школах вчителька Зоя Захарівна не має сьогодні зарплату більш ніж 15 000 грн, а це майже 32 години + класне керівництво.

Вчителька Зоя Захарівна звертається через Всеосвіту до міністра освіти Оксена Лісового з запитом, як їй сьогодні прожити на зарплату вчительки.

Спробуймо розібратися з середньою зарплатою по всій Україні
За відкритими даними Держстату, на початку 2022 року середня зарплата в Україні становила 14 577 грн. Середня зарплата в категорії «освіта» становила 11 489 грн.

На початку 2022 року середня зарплата була 14.6 тис. грн. За підсумками всього 2022 року середня зарплата в Україні становила 14.8 тис. грн. Тобто в гривні середня зарплата у 2022 році зросла, а у валюті зменшилася на 75 євро.

А мінімальна зарплата (epravda) у 2023 році становила 6,7 тис. грн.

Читайте також:  "Навчання в очному режимі": в Україні ухвалили Концепцію закладів освіти

За прогнозом Мінфіну у затвердженому бюджеті на 2024 рік розмір мінімальної зарплати з 1 січня становитиме 7 100 грн (з 1 квітня — 8 000 грн). У 2024 році середня зарплата становитиме 21 809 грн. Таку суму вказали у Пояснювальній записці до проєкту держбюджету.

За даними Numbeo (січень 2024 року) орієнтовні місячні витрати на сім’ю з чотирьох осіб (без урахування орендної плати) становлять 58 099,8 грн.

Орієнтовні місячні витрати на одну особу становлять 16 814,5 грн (також без орендної плати).

Вчителі вже одягаються в секондхенді та економлять на їжі
Як ми бачимо з мінімальних та середніх зарплат на 2024 рік, ставка молодого вчителя (5 699 грн) менша за мінімальну зарплату (7 100 грн). Оклад Зої Захарівни — всього 6 200 грн, що також є менше мінімальної зарплати. Маючи 32 години + класне керівництво та працюючи одночасно у двох школах наша вчителька має зарплату на 6.8 тис. грн менше ніж середня зарплата по країні.

Зоя Захарівна, як і інші українські вчителі, розуміє, що в країні війна і зайвих грошей в держбюджеті немає. Проте вчителька вбачає певну нерівність між зарплатами вчителів у столиці та в інших областях. Зоя Захарівна питається, чи не можна під час війни скоротити інші освітні видатки, а не зарплату вчителів.

Невже зарплата вчителя, це єдине, що залишилося скорочувати?

Одяг вчителька вже давно купує собі у секондхенді, взуття тільки за особливої потреби. Серед їжі доводиться віддавати перевагу дешевим продуктам зі знижками. Про якісь подорожі навіть не йде мова, вчительська і раніше ніколи не могла дозволити собі закордонний відпочинок.

Щоб купити собі незаплановану річ (≈ 1 000 грн), доводиться економити місяцями, а у випадку хвороби сподіватися на цілющу силу святої води.

Зоя Захарівна також попросила передати, що їй не потрібні всі ці безплатні серіали, вебінари, курси, конкурси, тренінги, пам’ятки. Від МОН їй в першу чергу потрібна гідна зарплата, сьогодні в умовах війни, це стало питанням виживання не тільки окремих вчителів, а освіти загалом.

Інша сторона вчительської зарплати роботи
Крім зарплати, як у Зої Захарівни, робота вчителя має певні специфічні моменти. Спробуємо описати лише кілька з них і виявиться, що не всі готові йти вчителювати навіть якби зарплата вчителя була вдвічі більшою.

Читайте також:  Українська школа: операція ліквідація

Низька зарплата. Ті вчителі, які згодилися працювати на таку зарплату рано чи пізно стикаються з питанням браку коштів.

Наприклад, у вас незапланований похід до дантиста і він відмовляється лікувати ваш зуб безплатно, а повна вартість лікування зуба дорівнює половині вашої місячної зарплати. То чи мотивуватиме вчителя продовжувати вчителювати на таку зарплату, що навіть просто полікувати зуб не можна собі дозволити.

Паперова робота. В школі постійно багато різної паперової роботи і на це завжди йде багато часу. Інколи доводиться заповнювати абсурдні звіти, які нікому не потрібні. Дуже часто зайва паперова робота стоїть саме на другому місці у графі з недоліками вчительської професії.

Постійний стрес. В умовах війни це стрес2. Вчитель несе особисту відповідальність за життя та здоров’я всіх своїх учнів. Перебуваючи в укриті під обстрілами російських балістичних ракет вчитель так само відчуває страх та хвилювання. Вчитель так само має власну родину і думає про неї в момент обстрілів чи стихій, але при цьому має одночасно дбати про всіх своїх учнів.

Різні батьки. Інколи від вчителів можна почути, що легше дату раду дітям, ніж їх батькам. Були випадки, коли вчителі кидали професію саме через небажання терпіти надокучливих батьків. Батьки дуже часто не відчувають межі у спілкуванні. Вони буквально вимагають особливого ставлення до себе та своєї дитини. Особливо в умовах сьогодення, батьки стали досить прямолінійними, вимогливими та експертами в усьому. У вчителів відсутні важелі впливу на батьків, які поводять себе агресивно.

Різні діти. Хоч вчителі зазвичай дуже люблять своїх учнів, бувають випадки, коли з деякими учнями важко знайти спільну мову. Особливо, якщо це старша школа і учні прагнуть самостверджуватися через свою поведінку. Випадки дійсно бувають дуже різні і коли з’являється напруженість у стосунках між дитиною та вчителем, саме вчителю доводиться витрачати багато часу та зусиль для розв’язання проблемних моментів. А якщо на захист дитини прийдуть ще й батьки, то вчитель залишається віч-на-віч з неприємною ситуацією без швидких дієвих механізмів її врегулювання.

Пильний контроль з боку адміністрації. Не всі хочуть працювати під пильним контролем адміністрації. Уявіть, що до вас на робоче місце прийшов керівник, сів навпроти і 45 хвилин пильнує та занотовує як ви працюєте. В роботі вчителя відбувається постійний контроль з боку адміністрації як шкільної, так і районної.

Читайте також:  Усі школи України можуть піти на канікули раніше і невідомо на скільки – Ляшко

Напруга в колективі. Завжди є один пункт, який всі охоче замовчують. В нашому випадку варто нагадати, що не всі педагогічні колективи мають ідеальні стосунки всередині. До прикладу, когось може не влаштовувати навантаження, яке віддали іншому вчителю. Директору може не подобатися ваш тон розмови чи невдалий жарт. Вчитель математики постійно сперечатиметься з вчителем фізики про важливість їх предметів тощо.

У будь-якому колективі завжди знайдеться привід зіпсувати комусь настрій і це також впливає на роботу.

Власні кошти. Ви точно чули, що роботу вчителів прирівнюють до хобі, яке хтось інший оплачує. На практиці так і є, дуже часто вчителю доводиться купувати роздаткові матеріали власним коштом. Інколи доводиться купувати навіть принтер та папір. Копійка до копійки і в результаті «власні мрії» доводиться відкладати на потім.

Розібравши лише ці вісім пунктів стає очевидно, що робота вчителя емоційно виснажлива. Будь-яка робота з людьми призводить до швидкого емоційного вигорання. І в результаті стає очевидно, що молоді педагоги ладні працювати деінде на вищу зарплату з меншою відповідальністю, а досвідчені педагоги адаптувалися до складнощів своєї професії не маючи ніякої зайвої ініціативи.

Яку зарплату отримує міністр Оксен Лісовий
Раніше ми вже писали, що на відміну від зарплат вчителям виплати чиновникам ростуть регулярно. Чинний міністр освіти Оксен Лісовий отримує на руки приблизно 76 тисяч грн.

У відповіді на запит Міносвіти вказано, що Лісовому за червень 2023 року нарахували:
→ посадовий оклад — 78 640 гривень;
→ надбавку за роботу в умовах режимних обмежень — 11 796 гривень;
→ оплату за дні відрядження — 4 413 гривні;

Загалом — 94 850 гривень. Податки та збори становили 18 496 гривень. Тож до виплати за червень міністр отримав 76 354 грн, — уточнили у МОН. У липні він отримав на руки 76 440 грн.

За свій перший місяць роботи на посаді міністра Оксен Лісовий отримав зарплату у 27 тисяч гривень на що зауважив, що у порівнянні із зарплатами вчителів, його заробітна плата «непогана».

Нагадуємо, Зоя Захарівна цікавиться у міністра освіти, як їй прожити на свою вчительську зарплату.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.