facebook

Мобілізують усіх, кому за 30: Закон уже у Раді – подробиці

Нардепи хочуть мобілізувати студентів старше 30 років.



У Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт, спрямований на скасування права студентів, які здобувають другу чи третю освіту, на відстрочку від мобілізації. Він зачіпає лише тих, хто перевищив вік 30 років. На цьому наголосив член парламентського комітету з питань національної безпеки Федір Вениславський в ефірі всеукраїнського телемарафону.

Як зазначив нардеп, зараз студенти-військовозобов’язані, які навчаються на денній або дуальній формі навчання у вищих навчальних закладах, звільняються від призову на час навчання в умовах воєнного стану. Згідно з інформацією Міністерства освіти, у період з 2019 по 2021 роки кількість студентів віком 25 років і старших становила близько 40 тисяч осіб. У 2022 році кількість таких студентів зросла до 106 тисяч.

“Цього року цифри також наближаються до 100 тисяч. Це означає, що 60 тисяч чоловіків вирішили скористатися такою можливістю, щоб уникнути призову”, – заявив Веніславський.

Політик Вениславський зазначив, що все більше молодих чоловіків прагнуть скористатися можливістю здобути освіту для уникнення призову. Він також наголосив, що деякі університети відкривають вступ на контрактну основу у денну форму навчання, надаючи таким потенційним призовникам відстрочку від мобілізації. Крім того, частина абітурієнтів обирає нижчий рівень освіти чи іншу спеціальність.

У зв’язку з цим, Вениславський зареєстрував законопроєкт, спрямований на закриття можливості відстрочення мобілізації через освіту. Він запропонував, щоб особи, які здобувають послідовні освіти, мали право на відстрочку, тоді як ті, хто вступає на другу, третю або четверту вищу освіту після 30 років, не мали такого права.

Політик зазначив, що після ухвалення цього законопроєкту його дія поширюватиметься і на чоловіків, які вже скористалися навчанням для ухилення від мобілізації.

Читайте також:  Україна визначилась, кого відправить на Євробачення (відео)

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.