facebook

Цього тільки не вистачало: Мешканців сіл, райцентрів та дачників штрафуватимуть на 17000 грн

Деяким українцям може загрожувати штраф у розмірі 17 тис. грн.



Народні депутати пропонують запровадити українцям новий штраф. На сайті парламенту від 16 лютого 2023 року зареєстровано два законопроєкти № 9020 та 9021.

Цими документами народні депутати пропонують внести важливі зміни до деяких законів та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зокрема, автори документів пропонують запровадити штраф за буріння свердловин та видобутку підземних вод незаконним шляхом.

Слід зазначити, що у суспільстві ці документи викликали активне обговорення. Якщо більшість народних обранців їх підтримає, тоді буріння свердловин можна буде лише за наявності на це ліцензії.

Народні обранці в записці пояснення пояснили необхідність ліцензування діяльності з бурінням свердловин, їх роботою і тампонуванням з метою проведення контролю за видобутком підземних вод. Так можна буде не допустити забруднення води та погіршення якості водоносних горизонтів.

Іншими словами, самовільне буріння свердловин тоді опиниться під забороною, а також не буде неналежного санітарно-технічного тампонування після припинення використання свердловини, що може негативно вплинути на якість підземної води в регіоні.

Пропонується, що за видачу ліцензій відповідатиме Державна служба геології та надр України.

Мало того, за буріння, використання чи порушення вимог щодо ліквідації свердловин передбачено штраф від однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме 17 тис. грн. і більше.

Вказується, що сума штрафу залежатиме від виду зафіксованого правопорушення та від того, чи не було повторного аналогічного порушення протягом року. Таким чином, буріння свердловин без ліцензії може вилитися у штраф від 17 до 51 тис. грн.

У чинній редакції зазначається, що до відповідальності можуть бути притягнуті посадові особи та фізичні особи-підприємці.

Поки що про контроль за новими свердловинами, які були пробурені селянами, дачниками на території приватних домогосподарств не йдеться.

Читайте також:  Права споживачів: про це має знати кожен

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.