facebook

Навчальний рік 2023/2024 триватиме довше: головні особливості для українських школярів

Навчальний рік 2023 року приготував чимало змін українським школярам – його адаптують до умов воєнного часу.



“Апостроф” зібрав всю інформацію про його особливості та нововведення.

Головні дати нового навчального року
Уряд України своєю ухвалою визначає тривалість навчального року. Для закладів загальної середньої освіти його встановили з вересня 2023 року до 28 червня 2024 року.

За організацію початку навчання відповідальність несуть обласні військові адміністрації, які мають зважати на позицію керівництва закладу. Самі школи також повинні встановлювати:

тривалість та структуру року за чвертями, семестрами, триместрами, півріччями;
тривалість навчальних тижнів, днів, занять, перерв;
тривалість канікул. Вони можуть перевищувати тридцяти днів.
Дати можуть змінюватися, але загалом виглядають так:

23-29 жовтня 2023 р. – осінні канікули;
25 грудня-8 січня – зимові канікули;
25 березня-31 березня – весняні канікули;
27 травня-31 серпня – літні канікули.
У разі триместрової системи графік канікул може бути таким:

2-8 жовтня – перші осінні канікули;
20-26 листопада – другі осінні канікули;
25 грудня-8 січня – перші зимові канікули;
12-18 лютого – другі зимові канікули;
1-7 квітня – весняні канікули;
27 травня -31 серпня – літні канікули.
Зміна формату навчання
Школи також можуть самі обирати формат навчання, аналізуючи ситуацію у місцевості. Очний варіант можливий, якщо навчальний заклад має укриття. Дистанційно працюватимуть школи у прифронтових регіонах. Також батьки матимуть змогу обрати інший варіант навчального процесу, якщо їм не сподобається той, який запропонувала школа.

Зазначимо, фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва та КМІС провели соціальне опитування щодо ставлення мешканців нашої країни до дистанційного навчання у школах у період війни. Його підтримали 34%, а віддають перевагу очному навчанню 63% українців.

Читайте також:  Міністр освіти розповів, які предмети залишаться у шкільній програмі

Навчання влітку
Новий навчальний рік має тривати в Україні до 28 червня, оскільки взимку можливі нові віялові відключення електроенергії. Зимові канікули будуть довшими.

Школярі в інших країнах
У міністерстві освіти та науки України намагаються зробити все, щоб перед дітьми, які перебувають в інших країнах, не стояв жорсткий вибір між навчанням чи за кордоном, чи українською.

Майже у всіх державах є вимога навчатися у місцевих школах, але тягнути дві програми непросто. З іншого боку, і немає в цьому необхідності, оскільки зараз дерегульовані деякі позиції, які цього вимагали.

За дітьми зберігаються місця у школах: до навчання можна повернутися, заповнивши різницю між предметами, пройшовши українську мову, історію України та українську літературу, географію України та правознавство.

Докладніше умови навчання українських школярів, які тимчасово перебувають за кордоном, є у рекомендаціях МОН, які були прийняті у травні цього року. З ними можна ознайомитися тут.

Якщо за кордоном український школяр здобув базову/повну загальну середню освіту, документи про це визнають в Україні. Якщо документа немає, можна отримати український атестат, але потрібно пройти підсумкову річну оцінку екстерном в українській школі.

Новий навчальний курс та оновлення предметів
У відомстві також розробляють практикум із мінної безпеки для учнів. Курс викладатимуть усім дітям, а інформацію планують адаптувати під кожний вік. Фахівці створили навчальні посібники для вчителів. На інформатиці розповідатимуть про штучний інтелект та програмування, а предмет “Захист України” переведуть у практичний формат. 14 серпня МОН розіслав листа до департаментів освіти та навчальних закладів з рекомендованими переліками навчальних програм та літератури

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.