facebook

В Україні встановлять нові правила для зарплат: кого стосується

Українським держслужбовцям із 1 січня 2024 року можуть почати по-новому встановлювати зарплати. Зокрема, в Кабміні хочуть посилити роль посадового окладу й усунути зловживання під час нарахування додаткових виплат та премій.

Українським держслужбовцям з 1 січня 2024 року почнуть по-новому встановлювати зарплати

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він зазначив:

відповідний законопроєкт уже пройшов перше читання у Верховній Раді;
держбюджет України на 2024 рік готують “з урахуванням нових підходів”;
встановлювати зарплати держслужбовцям планують на основі класифікації посад.
“Зміни в оплаті праці спрямовані на зменшення диспропорцій. А також справедливий підхід до встановлення заробітної плати державних службовців”, – сказав прем’єр.

Зарплати чиновникам можуть урізати

Водночас у Верховній Раді також зареєстровано законопроєкт № 9565, яким, зокрема, пропонується на час воєнного стану обмежити сумарний місячний заробіток посадових осіб 15 мінімальними зарплатами (у 2023 році це 100,5 тис. грн) – включно з різними надбавками, преміями та ін. Виняток хочуть зробити лише для:

службовців ЗСУ та інших військових формувань;
співробітників правоохоронних та розвідувальних органів, які виконують функції із забезпечення оборони держави.
Також пропонуються обмежити 15 мінімалками і зарплати керівників держпідприємств. А також підприємств комунальної власності.

Українцям не вистачає грошей

Водночас, як засвідчило опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), для задоволення всіх своїх потреб у червні-2023 українці потребували медіанного доходу (того, що в середині ряду зарплат – тобто 50% населення отримує менше від цієї цифри, а 50% більше) в 12 750 грн на місяць на особу. Проте більшість такого доходу не має – відповідно, їм доводиться обмежувати себе у тих чи інших речах.

Скільки грошей потрібно українцям для нормального життя


Так, 43,5% опитаних констатували, що їхні доходи відчутно нижчі за бажаний рівень. Ще 25,5% сказали, що вони дещо нижчі. Тобто для задоволення всіх потреб грошей не вистачає 69% українців.

Читайте також:  Як прикарпатці веселились на фестивалі "Полонинське літо"

Отримують стільки, скільки їм потрібно, лише 21,9%. Доходи 6,3% жителів країни трохи перевищують їхні потреби. І лише у 2,6% вони суттєво вищі.

Українцям не вистачає грошей

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.