facebook

До уваги школярів та батьків: Вже цього року у школах запровадять 5 масштабних змін

Важливі зміни у шкільному навчанні, яке запровадять уже з 1 вересня
Оскільки повномасштабна війна в Україні продовжується, навчання у школах доводиться адаптувати під реалії війни. Які зміни у шкільній освіті запровадять із нового навчального року 2023-2024, повідомляє РБК-Україна.


Міносвіти розробило чимало нововведень, спрямованих на полегшення освітнього процесу і щоб зробити його ефективнішим.

Формат навчання. МОН пропонує школам самостійно обирати формат навчання. Для початкових класів у пріоритеті буде очний варіант.

Але в такому випадку для цього заклади повинні бути забезпечені укриттям, здатним вмістити всіх учнів. Школи також можуть організовувати позмінне навчання, або змішане – один день очно, наступний – онлайн.

Наприклад, у Миколаївській, Запорізькій, Херсонській області школи працюватимуть переважно дистанційно, а у Сумській та Харківській – у змішаному форматі.

Тривалість навчального року. Навчальний рік 2023/24 триватиме до 28 червня 2024 року. Продовжено звичний термін навчання, щоб надолужити ймовірні вимушені перерви в освітньому процесі.

Пов’язане таке рішення з можливими відключеннями електроенергії цієї осені та взимку. На додаток, цього навчального року планують збільшити зимові канікули.

Якщо школа не випадатиме з графіка, тоді навчання буде можливо завершити раніше. Таке рішення матиме право приймати керівництво установ.

Нові та оновлені предмети. Міносвіти спільно з ЮНІСЕФ запроваджують практикум з мінної безпеки. Цей курс викладатимуть усім дітям, інформацію адаптують до віку учнів. Для освітян вже створили навчальні матеріали.

Під час уроків інформатики планують приділяти новітнім тематикам. Зокрема, будуть уроки про штучний інтелект, програмування.

Предмет “Захист України” планують перевести виключно у практичний формат. Дітей навчатимуть, як надавати медичну допомогу, як орієнтуватися на місцевості й управляти дронами.

Навчання дітей за кордоном. Українські школярі раніше мали відвідувати іноземну школу і, за бажанням, навчатися дистанційно в українській школі.

Читайте також:  В Україні затвердили завдання на НМТ-2024: якими вони будуть

Тепер вони зможуть проходити лише 6-8-годинний український блок (залежно від класу це українська мова, література, історія України, географія). Інші базові предмети учні вивчатимуть у місцевих школах.

Заборонять використовувати телефони та запровадять наукові експедиції. У школах Львова вирішили заборонити використання телефонів під час навчального процесу.

Але для решти шкіл це рекомендація, кожен заклад зможе сам обирати формат, як це організувати.

Щоб розвивати креативність школярів, педагоги радять проводити наукові експедиції з географії та історії.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.