facebook

Директори шкіл вирішуватимуть, як підвищити зарплати вчителям

Зарплати вчителям в Україні нараховуватимуть по-новому. Вони на 80% складаються з базової оплати праці та на 20% із надбавок. Крім того, освітяни отримуватимуть регіональні доплати. Щодо останніх, то кому і скільки дати, вирішуватимуть директори шкіл.



Такі зміни в системі оплати праці педагогів були анонсовані в ході щорічної конференції “Серпнєва”.

Вчителі в Україні незаслужено потрапили до розряду однієї з найбільш низько оплачуваних категорій. Щороку напередодні 1 вересня їм обіцяли підвищення зарплати, і щороку саме їм грошей на підвищення не вистачало. Тепер у Міносвіти (вкотре) рішуче пообіцяли, що змінять цю ганебну практику: вчителі отримуватимуть більше.

Як платять українським учителям сьогодні
Зарплати вчителям платять, м’яко кажучи, невеликі. Вони складаються з таких доданків:

посадовий оклад – 5699 грн (з грудня 2021 року по грудень 2023 року);
надбавка за вислугу років – 627 грн. (10% для молодих вчителів);
надбавка за престижність праці – 1254 грн;
винагорода за сумлінну працю – 522 грн;
допомога на оздоровлення у разі надання щорічної відпустки – 522 грн;
інші надбавки, наприклад, за класне керівництво, перевірку зошитів тощо – 1379 грн.
Таким чином, з урахуванням усіх надбавок, молодий вчитель без стажу роботи отримує 10 574 грн.

Не набагато вища і зарплата у освітян зі стажем. У них посадовий оклад становить 7001 гривню. Загалом, з усіма надбавками та преміями, середня зарплата досвідченого вчителя становить 13 759 грн. При цьому не зайвим буде нагадати, що сьогодні в Україні середня зарплата вже перетнула 17 тис. грн. Отже, вчителі – у загоні українців із найнижчими зарплатами.

Природно, що про престижність учительської праці не йдеться. При цьому, як слушно зауважив глава Мінцифри Михайло Федоров, довгий перелік надбавок не додає мотивації, якщо на виході виходить мізерна зарплата.

Читайте також:  У Львові замість квітів вчителям на 1 вересня закликають зробити донат на реабілітаційний центр

“Не може бути 50 видів доплат і, зрештою, отримання такої зарплати”, – зазначив Федоров.

Тому систему оплати вчительської праці потрібно терміново змінювати, переконаний глава Міносвіти Оксен Лісовий. Вже наступного навчального року (2024-2025) стартує пілотний проект з нової системи оплати учительської праці. Поки що його запустять і обкатають у 500 школах, а далі вже поширюватимуть на всю систему середньої освіти.

У чому полягає суть нової системи нарахування зарплат учителям?
“Ми хочемо, щоб базова частина оплати праці була близько 80%, а майже 20% – надбавки. І ще надбавки у вигляді регіональних доплат та премій від директора школи. Тобто робимо систему оплати праці зрозумілою, прозорою, прогнозованою, і найголовніше – ми прагнемо підвищити заробітну платню”, – поділився голова Міносвіти.

Тобто, особистісний фактор все ж таки в оплаті праці не виключається. Оскільки у директорів шкіл завжди буде спокуса дати доплату вчителю з міркувань особистої симпатії та відданості.

Глава Міносвіти також наголосив, що під час війни підвищення зарплати бюджетникам неможливе. Проте можна змінити систему та підходи до нарахування зарплат вчителям. Втім, у замкнутій системі, де немає припливу коштів ззовні, для того, щоб десь побільшало, потрібно щоб в іншому місці поменшало. Ймовірно, у Міносвіти вже знають, як вирішуватимуть це питання.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.