facebook

Студенти можуть втратити право на відстрочку від мобілізації

На час навчання студентам в Україні надається відстрочка від мобілізації. Проте, це право здобувачі освіти за певних умов можуть втратити.



Про це розповіла адвокат Марія Левченко в Telegram.

“Студент втрачає своє право на відстрочку від мобілізації за умови, якщо він самостійно пише заяву про те, що він хоче стати добровольцем і пише заяву до ТЦК та СП. Або якщо напряму звертається до військової частини і йому підписують цей рапорт”, – пояснює експерт.

При цьому вона зазначає, що одразу без додаткової заяви самого студента ТЦК та СП або військова частина направляє у ВНЗ повідомлення про те, що студент зарахований на військову службу і відповідно такому студенту надається академічна відпустка.

“Також є процедура, коли сам студент повідомляє навчальний заклад, що він пішов по мобілізації і служить”, – додала Левченко.Згідно з законом, здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації.

Однак це правило не стосується студентів-заочників. Також зазначимо, що повнолітні студенти іноземних ВНЗ, які приїдуть в Україну, потім не зможуть перетнути кордон, якщо вони є військовозобов’язаними.

Важливим моментом є й те, що право на відстрочку втрачається після закінчення бакалаврату, аж поки людину офіційно не зарахують на навчання на магістратуру (якщо вона подала документи). Таке ж правило діє і при вступі на аспірантуру.

Також студент втрачає право на відстрочку від мобілізації, якщо його відраховують з ВНЗ.

Читайте також:  "Затримували й відводили": з'явилися нові дані про примусову мобілізацію в Донецьку

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.