facebook

Мобілізацію продовжено: Хто має з’явитися в ТЦК без повістки і стати на військовий облік до кінця серпня

Воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні продовжили до 15 листопада 2023 року. Це означає, що всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними, і їх можуть мобілізувати для захисту країни.



Військовий облік в Україні передбачений для призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Не стають на військовий облік лише ті, хто постійно проживає за кордоном.

Військові зазначають, що багато чоловіків досі не стали на військовий облік за місцем проживання або не з’являлися після того, як стали на облік призовників в 17 років.

Які види військового обліку і де його ведуть
До кінця 2022 року в Україні діяли старі правила військового обліку. З 5 січня 2023 року діє Положення КМУ № 1487, яким затверджено Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

В Україні військовий облік ведеться за місцем проживання ― в ТЦК (територіальних центрах комплектування, колишні військкомати, – ред.), за місцем роботи і навчання або в українських дипломатичних установах ― якщо чоловік тимчасово живе поза межами України.

В селах, селищах, містечках, де немає ТЦК, військовий облік ведуть місцеві органи самоврядування.

Ведеться військовий облік на підставі паспорта громадянина України та таких військово-облікових документів:

для призовників ― посвідчення про приписку до призовної дільниці;
для військовозобов’язаних ― військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
для резервістів ― військовий квиток.
Хто має з’явитися в ТЦК без повістки і стати на облік
Як повідомив речник обласного Полтавського ТЦК Роман Істомін, чоловіки, зокрема ВПО, після зміни місця проживання не стають на військовий облік в ТЦК і не повідомляють облікові дані. Або українці, які переїхали з іншого міста та не стали на військовий облік за місцем проживання.

Читайте також:  На війні зaгuнув воїн-доброволець з Івано-Франківська Роман Корнута

Як розповіла Суспільному речниця Черкаського ТЦК Аліна Кривошея, повістки про уточнення даних будуть видавати двом категоріям чоловіків.

— Для людей, які з тих чи інших причин не з’явилися до територіальних центрів комплектування, щоб уточнити дані — можливо змінився сімейний стан, кількість дітей, місце проживання.

 

Також це стосується внутрішньо переміщених осіб, ― пояснює вона.

За пунктом 21 Порядку, на військовий облік в Україні стають:

призовники у віці від 16 років (у рік досягнення 17-річного віку) і перебувають до 27 років

Тобто треба йти до військкомату не в момент, коли виповнилось 16 років, а в той рік, коли має виповнитися 17 років. Наприклад, якщо у 2022 році хлопцю виповнилося 16, то у 2023 він має стати на військовий облік.

військовозобов’язані та резервісти, поки не досягли граничного віку перебування у запасі;

жінки за власним бажанням, якщо мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність.
Таким чином, військовий облік для жінок поки залишається добровільним, а чоловікам на військовий облік необхідно ставати із 16 років (у рік досягнення 17-ліття) та після досягнення 27 років або після звільнення в запас. Граничний вік перебування на військовому обліку в Україні ― 60 років.

Для постановки на військовий облік не треба повістка ― для цього чоловік сам повинен з’явитися в ТЦК за місцем проживання.

Військовий облік ― коли чоловікам йти в ТЦК без повістки
Порядок передбачає, що призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку.

Читайте також:  Знову наші серця переповнені болем: на фронті зaгuнули 13 Героїв із Заходу України

Після зміни місця проживання чоловіки протягом семи днів мають з’явитися в ТЦК за місцем проживання для взяття на військовий облік.

За порушення військового обліку передбачається адміністративна і кримінальна відповідальність за статтями 210 і 210−1 КУпАП та статтею 337 Кримінального кодексу.

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.