facebook

З 18 серпня зміняться правила мобілізації

З 18 серпня зміняться правила мобілізації.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який із п’ятниці, 18 серпня 2023 року змінює правила мобілізації. Деталі опубліковані в Telegram-каналі “Залізний нардеп”.

Йдеться про продовження воєнного стану та загальну мобілізацію. На засіданні Верховної Ради 27 липня було підтримано нардепами пропозицію продовжити особливий період ще на 90 днів.

Таким чином, після підписання документа главою держави зміни набирають чинності наступного дня, тобто з п’ятниці, 18 серпня 2023 року та воєнний стан триватиме до 15 листопада 2023 року.

Варто зазначити, що чиновники вже восьмого разу з початку повномасштабного російського військового вторгнення, яке сталося 24 лютого 2022 року, його продовжують.

Кандидат політичних наук Омелян Тарнавський, пишуть vikna.tv, пояснив, що воєнний стан — це конкретний правовий режим, який запроваджується у разі загрози чи фактичного нападу на країну іншими, чи навіть кількома державами.

Прямим побічним ефектом воєнного стану є обмеження політичних та цивільних права і свободи. Тобто, наприклад, обмеження на виїзд за кордон для чоловіків, оскільки вони мають захищати Батьківщину.

Також політолог пояснив, чому Україна не оголосила війни. Багато історичних фактів свідчать, що війна необов’язково може бути формально оголошена, але вестися водночас цілком реально.

Тобто якщо війну не оголосили де-юре, це не означає, що де-факто її немає. Тарнавський додав, що Росія, не оголосивши Україні війну, діє лицемірно і цинічно, не називаючи речі своїми іменами. Таку тактику країна-агресор обрала у 2014 році, коли ввела до Криму та на Донбас ополченців.

Таким чином, називаючи війну “сво”, рф намагається уникнути міжнародно-правової відповідальності.



Читайте також:  У Івано-Франківську чадним газом отруїлося немовля, котрому немає і двох тижнів від народження

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.