facebook

Мобілізація в Україні: студентів попередили про заклик на службу – хто отримає повістку

Українські студенти не підлягають мобілізації, але лише у певні періоди
Відповідно до законодавства, студенти професійної, професійної вищої та вищої освіти, а також асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються на денній чи дуальній формі, не підлягають мобілізації під час військового стану в Україні. У той самий час це право передбачено лише період навчання. Про це пише “ТСН”.


Студенти, які навчаються у очній чи дуальній формі, мають право на відстрочку мобілізації до того моменту, поки вони офіційно перебувають у статусі студента, тобто до отримання дипломів.

За наявності підтверджуючого документа, що підтверджує статус студента, аспіранта чи докторанта у денній чи дуальній формі навчання, військовозобов’язаний може отримати відстрочку від мобілізації.

“Студенти можуть бути мобілізовані в період, який називається “проміжним” і знаходиться між навчальними семестрами. Наприклад, коли людина тільки вступає до університету після закінчення коледжу, вступає до магістратури після закінчення бакалаврату або до аспірантури після закінчення вищого навчального закладу та перед вступом на докторантуру “, – йдеться у повідомленні.

Наприклад, студенти бакалаврату у більшості вищих навчальних закладів отримують диплом наприкінці червня – на початку липня, а наказ про зарахування до магістратури починає діяти на початку вересня. Це означає, що між початком липня та початком вересня військовозобов’язаний не має права на відстрочку від мобілізації.

Студенти, які ще не отримали свого диплому, можуть отримати відстрочку від мобілізації. Однак, якщо студента відраховують або виключають із навчального закладу, він втрачає це право. До того моменту, поки студента не офіційно відраховано, він все ще має можливість отримати відстрочку. Коли рішення про відрахування набирає чинності, студент не може розраховувати на відстрочку і може бути мобілізований.

Читайте також:  Як призиватимуть жінок до війська: всі подробиці нового законопроєкту

Закон не забороняє вручати повістки студентам коледжів та університетів, однак іноді співробітники військкомату можуть не вручати повістку, якщо студент пред’явить студентський квиток.

Якщо студенту або аспіранту, який є військовозобов’язаним, було вручено повістку на заклик до Територіального центру, то ігнорувати її не можна.

У цьому випадку необхідно з’явитися до ТЦК з актуальними документами, що підтверджують статус студента (аспіранта) денної форми навчання та посилатися на пункт 1 частини 3 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.