facebook

Робота влітку: чим займаються вчителі під час канікул

Педагоги в Україні не відпочивають усі три літніх місяці, як зазвичай, думають більшість людей
Питання щодо роботи вчителів влітку завжди привертало увагу людей.


Багато хто помилково вважає, що освітяни не працюють під час канікул. Тоді як самі педагоги стикаються з численними порушеннями їхніх трудових прав з боку роботодавців.

На сайті юридичного маркетплейса “Консультант” розповіли, що роблять вчителі влітку.

Як відбувається робота вчителів під час канікул
Юридичний консультант пояснив, що відповідно до чинних норм, під час канікул педагогічні працівники не повинні проводити освітніх занять. Однак їх робочий час може включати іншу педагогічну діяльність, зокрема методичну, організаційно-виховну тощо, яка визначається посадовими обов’язками.

Згідно з п. 25 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів України, затверджених наказом Міністра освіти України від 20.12.1993 р. № 455, керівник закладу освіти може залучати працівників до педагогічної та організаційної роботи під час канікул, якщо вони не збігаються з черговою відпусткою вчителів.

У період літніх канікул вчителі можуть здійснювати такі види діяльності:

підвищувати кваліфікацію;
працювати над методичними матеріалами;
планувати майбутні календарно-тематичні заходи.

Зазначається, що робота вчителів має відповідати рамкам педагогічного навантаження, що становить не менше 18 годин на тиждень. Якщо навантаження менше, воно може бути за письмовою згодою освітянина.

Які відбувається оплата праці під час канікул
Згідно з чинним законодавством у сфері освіти, робота педагогічних працівників під час канікул оплачується відповідно до їх тарифікації, встановленої перед початком канікулярного періоду.

У разі, якщо через певні обставини (форс-мажорні умови тощо) вчителі не можуть виконувати звичну роботу, їх праця повинна бути оплачена за тарифом при виконанні іншої організаційно-педагогічної роботи.

Читайте також:  Українським студентам з 1 січня підвищать стипендії

Раніше ми повідомляли, скільки платять молодому педагогу. Також пропонуємо дізнатися, як вчителям нараховується надбавка за вислугу років.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.