facebook

Від українців вимагають повернути державну допомогу у розмірі 6500 грн: Адвокати пояснили, чому це незаконно

Деяких громадян просять повернути 6500 грн, отримані у рамках програми “єПідтримка”.



Держава виплачувала українцям по 6500 гривень у рамках програми “єПідтримка”, проте деякі з них не мали права на цю допомогу, тож виплати просять повернути.
Допомога за програмою “єПідтримка” виплачувалася застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, та на інших підставах, передбачених законом, та ФОПам. Ці особи мали відповідати вимогам:

Play Video
перебувати на обліку як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в окремих адміністративно-територіальних одиницях за переліком, який затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням ДСНС;
подати в установленому законодавством порядку податкову звітність за IV квартал 2021 р. чи річну звітність за 2021 рік;
не є бюджетними установами, фондами загальнообов’язкового державного страхування.

Це означає, що викладачам, лаборантам, які працюють у бюджетних навчальних закладах, не повинні були нараховувати гроші, але вони їх отримали. Тому українцям почали масово надходити листи щодо повернення коштів.

Проте адвокати вважають, що це незаконно, бо лист-повідомлення не має юридичної сили.

“Не могли просто так взяти і перерахувати кошти, якесь рішення для цього було. Законодавство так побудоване, що орган влади просто так не може скасувати прийняте стосовно особи рішення, має бути суд. Попросити повернути вони можуть, але таке звернення якоїсь юридичної сили немає”, – зазначив адвокат Микола Максимов.

Водночас, правозахисник Ростислав Кравець переконаний, що немає підстав для того, щоб вимагати повернення грошей, бо вони виплачувались через “Дію”, а вона має працювати автоматично.

“Однак цього не сталося і люди отримали виплату. Враховуючи всі ці обставини, фактично на сьогоднішній день у держави та державних органів відсутні підстави, уповноваження та можливості через суд стягнути ці виплати”, – заявив він.
Адвокати рекомендують звернутися до суду, щоб довести неправомірність надання грошової виплати, а вже на вимогу повертати гроші.

Читайте також:  Підвищення зарплат: скільки отримуватимуть вчителі у 2024 році

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.