facebook

Мобілізація в серпні 2023: кого призвуть у першу чергу

Мобілізація в Україні триває – розповідаємо, на кого зараз запит в армії та кому вручають повістки насамперед.



Загальну мобілізацію в Україні продовжено до 15 листопада 2023 року – Верховна Рада підтримала президентські законопроєкти №9532 і №9533 щодо продовження терміну дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні. Це означає, що чоловікам віком від 18 до 60 років, які визнані придатними для військової служби під час воєнного стану, продовжують вручати повістки. Кого мобілізують в Україні в серпні 2023 року – у матеріалі.

Кого можуть мобілізувати в Україні в серпні 2023
В українській армії так само, як і раніше високий попит на фахівців, які володіють іноземними мовами – зокрема, англійською, німецькою та французькою. Люди зі знанням мов потрібні для співпраці з інструкторами з інших країн, які навчають українських військових поводження з новими видами озброєння. Тому під час мобілізації звертають увагу та призивають саме тих, хто на високому рівні володіє іноземними мовами. Також українському війську завжди потрібні водії, зв’язківці, оператори БПЛА, фахівці зі снайпінгу – інструктори та стрільці, IT-фахівці. Але насамперед повістки в серпні 2023 року отримуватимуть військовозобов’язані чоловіки з бойовим досвідом, а вже потім – люди з певними спеціальностями.

Як і в липні 2023 року, у серпні можуть призвати тих, кого раніше визнали придатними та обмежено придатними, незалежно від того, чи служили вони раніше.

Мобілізувати можуть:

придатних та обмежено придатних за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіків з досвідом військової служби віком від 18 до 60 років;
придатних та обмежено придатних за станом здоров’я під час воєнного стану чоловіків віком від 25 до 60 років без досвіду військової служби;
знятих та виключених з військового обліку чоловіків віком від 18 до 60 років (з “білим квитком”), визнаних придатними або обмежено придатними за станом здоров’я під час воєнного стану рішенням ВВК (військово-лікарської комісії), які не вчиняли тяжких злочинів.
Нагадаємо, що раніше в Україні знизили вік призову в армію – з 27 років до 25 років.

Читайте також:  Медкомісія при мобілізації: які зараз вимоги до бійців різних родів військ

Мобілізація в Україні 2023 – про що ще потрібно знати
Нагадаємо, що є ще кілька змін у процесі мобілізації:

У серпні 2023 року видаватимуть 3 види повісток (оскільки призов на строкову службу під час воєнного стану не відбувається): повістку для уточнення даних, повістку на проходження військово-лікарської комісії та мобілізаційне розпорядження.
Військовослужбовці строкової служби можуть добровільно стати мобілізованими. Переведення можливе за умови, що військовослужбовець під час воєнного стану відслужив понад 6 місяців понад установлений строк.
Український уряд розширив перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані. Раніше ми розповідали, кому з чоловіків належить відстрочка від мобілізації і що робити, якщо ТЦК незаконно відмовляє у відстрочці.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.