facebook

Учителі йдуть з професії: що може їх втримати

Щороку у світі та Україні зокрема зростає кількість учителів, які залишають свою професію. Це звучало як однин із глобальних викликів на Education World Forum цього року. Над подоланням цієї кризи працюють освітні дослідники та урядовці багатьох країн світу. То чому вчителі йдуть з професії? Які масштаби цього явища? Що можуть зробити уряди країн, щоб підвищити престиж професії вчителя? Відповіді шукали в освітніх дослідженнях. А проаналізувати їх допоміг ChatGPT.



Що каже статистика?
Про вчителів, які залишають професію, йдеться у дослідженні «Education at a Glance», 2021 року. Учені спираються на опитування TALIS 2018. У ньому вчителі поділилися намірами щодо своєї роботи у майбутньому.

У дослідженні брали участь педагоги з ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку), до якої входить 37 країн.

Відповіді вчителів проаналізували залежно від віку та статі, робочого часу та типу контракту. А також дослідники врахували рівень стресу та задоволення роботою. Адже ці фактори також впливають на рішення залишити професію.

Які висновки зробили дослідники
Вчителі близькі до пенсійного віку (55 років і старші), з більшою ймовірністю залишать викладацьку діяльність у наступні п’ять років порівняно з учителями, які перебувають у середині своєї кар’єри (25-54 роки).

У третині досліджуваних країн (Австрія, Бельгія, Чилі, Данія, Фінляндія, Угорщина, Нідерланди, Нова Зеландія, Словенія та Швеція) педагоги висловили намір залишити вчительську кар’єру протягом наступних п’яти років статистично однаково у трьох вікових групах: 25-34, 35-44 та 45-54 роки.

У Кореї та Туреччині серед наймолодших учителів (25-34 роки) спостерігається найнижча ймовірність залишити професію. Але вона зростає зі збільшенням їхнього віку.

В Англії вчителі з більшим задоволенням роботою мали менше бажання залишити викладання наступного навчального року. До слова, за найсвіжішим дослідженням (його опублікували у червні 2023 року) близько 40 тисяч учителів Англії звільнилися з державних шкіл минулого року. А це майже 9% від усієї кількості вчителів Англії.

Читайте також:  Буде два напрями: які важливі зміни готує для учнів реформа старшої школи

Яка ситуація в Україні?
Інститут освітньої аналітики у 2017 році провів опитування серед українських вчителів, аналогічне до TALIS. У нашій країні тенденція дещо відрізняється.

51%
вчителів цілком влаштовує робота в школі;

4,1%
зазначили, що робота їх зовсім або скоріше не влаштовує;

9,2%
вчителів не змогли визначитися з відповіддю.

На думку МОН, такі дані свідчать про те, що як мінімум 5% учителів в Україні вже могли залишити свою професію.

Попри світову тенденцію, протягом п’яти років досліджень у нас зросла кількість учителів передпенсійного та пенсійного віку, які не бажають залишати професію. Середня вікова група залишається стабільною. Проте зменшилася кількість педагогів до 30 років, що свідчить про їхнє небажання продовжувати вчительську кар’єру.

Чому вчителі йдуть?
EdWeek Research Center називає три основні причини, чому вчителі хочуть залишити професію.

1️⃣

Вплив пандемії

Пандемія коронавірусу вплинула на освіту і фінансово, і емоційно. Адже робота шкіл та вчителів зокрема сильно змінилась за ці роки.

Щоб дізнатися більше про те, чому вчителі хочуть звільнитися або вже роблять це, і як пандемія вплинула на їхні рішення, Дослідницький центр EdWeek у березні 2021 року опитав близько 700 вчителів і 300 керівників шкіл.

На запитання про ймовірність того, що вони залишать викладацьку діяльність у найближчі два роки, 54% вчителів відповіли «певною мірою» або «дуже ймовірно». Восени 2019 року (до початку пандемії) такі відповіді дали 34% вчителів

Пояснити таку тенденцію можна зміною обставин, у яких працюють педагоги під час пандемії. Адже 84% вчителів зазначили, що викладання стало більш стресовим, ніж до закриття шкіл через коронавірус.

2️⃣

Адміністративне навантаження

Один із опитаних учителів зі школи в Індіані, США зазначив: «Навчати учнів — це чудово. Виснажливим є все інше.»

Адміністративне навантаження, таке як паперова робота, наради та чергування, також впливає на рішення вчителів залишити професію. Для 43% учителів зменшення такої роботи є важливою причиною, щоб залишитись викладати. Втім, лише 27% адміністраторів шкіл підтримують цю думку.

Читайте також:  У МОН роз'яснили, як навчальні заклади працюватимуть після 20 вересня

У Великій Британії нещодавно неофіційно оприлюднили результати опитування, яке ще минулого року провів відділ освіти. Тоді опитали понад 11 тисяч педагогів та директорів шкіл. Результати, що потрапили у пресу, оприявнили справжню кризу вчительського навантаження:

72%
британських учителів сказали, що їхнє навантаження «неприйнятне»;

2\3
вчителів зізналися: більшу частину свого робочого часу вони витрачають на завдання, що не пов’язані з викладанням;

3️⃣

Оплата праці

Під час дослідження центром EdWeek учителів запитували, що може зробити їхня школа, щоб суттєво зменшити ймовірність того, що вони покинуть професію протягом наступних двох років. Найпоширеніша відповідь — підвищити заробітну плату.

Керівники шкіл погодилися з цим: 7 з 10 сказали, що підвищення зарплати суттєво вплине на утримання вчителів.

​​«Справа не лише в грошах, але й у визнанні того, що їм довелося так багато працювати цього року. Я думаю, що це має велике значення,» — зазначив дослідник проблеми звільнення вчителів, доцент педагогічного коледжу Туан Нгуєн.

Проте через пандемію багатьом країнам довелося відмовитись від підвищення оплати праці вчителям.

В Україні у 2021 році зарплати вчителів збільшили на 20%. Проте у 2023 році посадові оклади вчителів залишилися на рівні минулого року. У нашій державі це пов’язано з колосальним урізанням бюджету на освіту через війну росії проти України.

Учителі залишаються через любов до учнів
Найбільшою мотивацією для вчителів залишитись у професії є любов до учнів. Двоє з п’яти вчителів в опитуванні EdWeek назвали це основною причиною, чому вони продовжують працювати.

Взаємодія з дітьми, спостереження за їхнім розвитком та надання підтримки приносить педагогам задоволення та мотивацію працювати далі. Така прив’язаність до своїх учнів та бажання внести позитивні зміни в їхнє життя є сильним стимулом у продовженні кар’єри вчителя.

Читайте також:  "9 – 4 = 5. Для чого ускладнювати?" Безневинний жарт вчительки математики несподівано розлютив українців

Ми запитали у ChatGPT, як уряди країн можуть подбати про вчителів, щоб вони не залишали професію. Ось, що він порадив:

З огляду на проблему високої плинності кадрів учительської професії, особливо важливо, щоб уряди країн вживали належних заходів для збереження вчителів у системі освіти. Ось чотири можливі рішення, які можуть сприяти зменшенню звільнень вчителів:

Програми підтримки та навчання. Забезпечення доступу до якісних програм підтримки та навчання є важливим аспектом утримання вчителів. Професійний розвиток, менторство, можливості навчання на робочому місці та сприяння кар’єрному зростанню можуть значно підвищити впевненість вчителів у своїх професійних навичках та збільшити задоволення від роботи.
Підтримка соціального добробуту. Урядам варто створювати умови, що сприяють соціальному добробуту вчителів. Це включає доступну медичну страховку, підтримку догляду за дітьми та інші сімейні обов’язки. А також створення позитивного робочого середовища, в якому вчителі почуватимуться цінними.
Програми для збалансованого саморозвитку. Уряди можуть сприяти створенню програм та ресурсів, що допоможуть вчителям розвивати інтереси та навички поза межами викладання. Це можуть бути курси, участь у проєктах спільноти, мистецькі та спортивні активності. Такі програми розширять горизонти вчителів і нададуть їм почуття особистого розвитку та задоволення. А це сприятиме їхній залученості до професії.
Партнерство зі спільнотою та батьками. Залучення спільноти та батьків до освітнього процесу може стати значною підтримкою для вчителів. Уряди можуть сприяти встановленню ефективного партнерства між школами, батьками та місцевою спільнотою. Це можна реалізувати шляхом організації зустрічей, родинних заходів, волонтерських програм та інших спільних ініціатив. Такі заходи зблизять шкільне середовище зі спільнотою, покажуть вчителям підтримку та важливість їхньої роботи. Це може зміцнити їхній зв’язок з професією.
Враховуючи ці рішення, уряди країн можуть активно працювати над збереженням вчителів у професії. Створювати сприятливі умови та визначати вчителів як центральні фігури у системі освіти.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.