facebook

Черги до дитсадків відходять у минуле? Освітяни назвали причину

Бракує дітей, але зменшується і кількість педагогів



Через війну в Україні зменшується кількість дітей, які відвідують у нашій країні садки. При цьому третина закладів освіти має вакансії, – такими є результати аналізу Державної служби якості освіти.

Відповідно до результатів моніторингу протягом останніх трьох років кількість закладів дошкільної освіти скоротилася на 1,5%. Серед основних причин — скорочення контингенту вихованців: кількість дітей дошкільного віку у відвіданих освітянами громадах зменшилася на 16%.

69% опитаних керівників ЗДО повідомили про зменшення кількості вихованців у зв’язку з виїздом родин за кордон чи в інший регіон України.

 

Натомість 31% керівників вказали на збільшення за рахунок дітей з числа внутрішньо переміщених осіб.

Цьогоріч кількість дітей, які не охоплені дошкільною освітою, зросла майже до 22%, найбільше — у Кіровоградській, Львівській, Миколаївській та Одеській областях.

Моніторинг засвідчує: основною причиною зниження відсотка охоплення дітей дошкільною освітою є відсутність укриттів у ЗДО. Діти лишаються формально вихованцями, але реального доступу до дошкільної освіти не мають, а педагогічні працівники перебувають на простої.

У дитсадках бракує вихователів
У дитсадках України також є чимало вакансій: шукають вихователів. Про такі вакансії заявило 30% опитаних керівників садочків.

Найбільш затребувані фахівці:

практичні психологи;
інструктори з фізичної культури;
музичні керівники.
У Держслужбі при цьому зазначили, що вакансії зумовлені тим, що 22% педагогів звільнилися із садків, 22% – на простої, 12% – у відпустці без зарплати.

 

Читайте також:  Вартість пробного ЗНО-2021 зросте: коли розпочнеться реєстрація та яка середня ціна

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.