facebook

З 1 липня українці зможуть купити ліки тільки за рецептом

В Україні вже з 1 липня всі медикаменти за програмою “Доступні ліки” відпускатимуться в аптеках лише за електронним рецептом. Виняток зроблено лише для прифронтових територій, де одержати медпрепарати безкоштовно або з частковою оплатою можна буде і за паперовим рецептом.



Про це пише Обозреватель.

Такі зміни передбачено постановою уряду №583. За держпрограмою “Доступні ліки” українці можуть отримати медикаменти для лікування таких хвороб:

серцево-судинні захворювання;
діабет II типу, інсулінозалежний та нецукровий діабет;
хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів (зокрема бронхіальна астма);
хвороба Паркінсона;
епілепсія;
імуносупресивні препарати для людей у посттрансплаційному періоді.

Програму адмініструє Національна служба здоров’я України (НСЗУ). Вона відшкодовує аптекам вартість відпущених пацієнтам ліків, у разі потреби пацієнт доплачує суму, що залишилася. Програма завжди вимагала надання рецепта, просто з початку повномасштабної війни його можна було показувати у паперовому вигляді.

Можливість використання паперового рецепта в межах програми “Доступні ліки” залишається лише для тимчасово окупованих територій та районів, де ведуться активні бойові дії.

Електронний рецепт на ліки – інструкція, як отримати

Е-рецепти виписуються через електронну систему охорони здоров’я. Для оформлення документа пацієнт має звернутися до лікаря, з яким у нього укладено декларацію.

Після прийому лікар виписує е-рецепт. У процесі оформлення лікар зобов’язаний перевірити телефон пацієнта, який зазначено в декларації. Для цього медпрацівник називає код мобільного оператора та останні цифри номера.

Коли рецепт оформлено в електронній системі, на вказаний номер пацієнта надходить SMS із двома кодами для отримання ліків в аптеці – 16-значним (номер рецепта) та 4-значним (перевірочний код). Пацієнтам, яким не надійшло повідомлення, лікар може роздрукувати рецепт у вигляді інформаційної пам’ятки.

Маючи номер підтвердження, пацієнт може прийти до будь-якої аптеки, яка приєдналася до програми “Доступні ліки”. Там потрібно буде повідомити 16-значний номер рецепта.

Читайте також:  Хворий хлопчик із Тернопільщини виграв у лотерею найдорожчі у світі ліки

Фармацевт повинен насамперед запропонувати клієнту безкоштовні варіанти ліків, потім – з доплатою. Тільки після того, як препарат підібрано, а пацієнт отримав усю інформацію про нього, він називає 4-значний код підтвердження. У такий спосіб відбувається погашення рецепта.

Якщо в аптеці немає саме того лікарського засобу, який бажає отримати пацієнт, він не називає код підтвердження рецепта і може звернутися в іншу аптеку. Також можна замовити лікарський засіб, щоб його доставили у вибрану аптеку за деякий час.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.