facebook

“Безкоштовно” по-українськи: які пільги військовим і їх дітям хочуть запровадити нардепи

В Раду внесли законопроєкт, яким пропонується надати пільги на лікування українським військовим і на здобуття освіти їхніми дітьми. Однак глибший розгляд документу розчаровує – грошей на ці пільги держава банально не виділяє.



Про це йдеться в матеріалі Апострофа.

В разі ухвалення зазначеного законопроекту питання про пільги військовим не тільки не буде вирішено, воно створить проблеми для медичних клінік і закладів освіти, на яких держава хоче перекласти свої обов’язки щодо соціального захисту наших захисників.

Сам законопроект №9357 виписаний настільки погано, що його просто неможливо буде виконувати. Ба більше, грошей на його реалізацію немає і не планується, а приватні заклади можуть відмовитися виконувати популістське рішення і допомагати нашим захисникам.

“Ніяка приватна клініка чи школа не надаватиме послуг безкоштовно. Справа навіть не в тому, що в законопроекті не прописані якісь санкції. Ось читаємо уважно: “Безкоштовне зарахування дітей до приватних та корпоративних закладів”. Так зарахування ж і так всюди безкоштовне, якщо ти успішно склав вступні тести. А про безкоштовне навчання в законопроекті нічого не сказано. Де написано “Безкоштовне отримання послуг з освіти?”, – каже “Апострофу” економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Що стосується надання медичних послуг військовим, в законопроекті зазначається: “порядок надання та види медичних послуг визначаються центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у галузі охорони здоров’я”. Однак при цьому механізму, яким чином послуги і кошти за послугу будуть надходити її надавачу, не вказано.

“В міністерстві охорони здоров’я можуть такий порядок розробити, що ти цими послугами ніколи не зможеш скористатися. Ніде в законопроекті немає й слова про часові рамки для МОЗ і МОН, в які ті мають сформувати порядок та умови для надання послуг. А раз цього немає… то міністерства можуть такі документи робити вічність. А немає порядку, затвердженого міністерством – немає послуг. А школа чи клініка чесно відмовлятиме, пояснюючи: ми не можемо порушувати закон, ось розробить міністерство порядок – тоді ласкаво просимо, звертайтеся. А зараз – Ми нічого зробити не можемо, на жаль”, – пояснює експерт.

Читайте також:  Позбавлятимуть стипендій та відраховуватимуть: як каратимуть студентів за продаж рефератів та курсових

На його переконання, це чистої води піар: він зазначив, що законопроект виписаний так, що ніхто жодних послуг не отримає.

“Або їх отримання буде настільки утруднене, що це рівнозначно їхній відсутності”, – каже спеціаліст.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.