facebook

“Ааа, Україна, все ясно”: у Німеччині українку з дитиною вигнали з поїзда

Анастасія Гудима хотіла купити новий квиток безпосередньо в поїзді, проте провідниця нахабно виштовхала її з вагона, сказавши забиратися геть до України.



У Німеччині українку Анастасію Гудиму з дитиною висадили з поїзда зі словами “ааааа Україна, ну все ясно”.

Про гучний скандал українка розповіла у Facebook.

Керівниця Координаційного центру мовлення нацменшин Національної суспільної телерадіокомпанії Анастасія Гудима їхала електричкою з Клоппенбурга у місто Оснабрюк (Нижня Саксонія), де мала пересісти на автобус.

Помилково вона взяла квиток не той день, що потрібно, а на наступний. Провідниці Анастасія пояснила, що помилилася з датами й може придбати ще один квиток безпосередньо в електричці. У Німеччині це дозволено.

“Пані говорить лише німецькою. Я розумію зміст проте відповідаю англійською, адже не спілкуюсь німецькою на належному рівні. Пані не розуміє англійської і вимагає ID картку і чомусь німецьку адресу. Я даю їй свій закордонний паспорт, пояснюю, що у Німеччині я не живу, не оформлювала ID-карток і допомогу і у мене туристична подорож і я вертаюсь додому. Пані бере до рук мій паспорт (німецькою) “ааааа Україна, ну все ясно” і ще щось дуже швидко і голосно говорить, вигукує, сміється, я не вловила зміст. Пані в мить стає агресивною, кидає мені мій паспорт і голосно знову питає про німецьку ID картку і адресу, я знову пояснюю про себе, наголошую, що не є біженкою в їхній країні і не отримую допомоги, за свій рахунок перебуваю у країні”, – розповідає Гудима.

Українка перепросила за помилку й знову попросила придбати новий квиток. Своєю чергою німецька провідниця почала “розмахувати руками й казати, що та негайно має вийти на наступній зупинці”.

Читайте також:  “Око диявола”: 18-річний хлопець покінчив з життям через страх до популярної інтернет-гри

“Прошу не її не кричати, адже у криках я її не розумію. Пані знову перепитує про картку і чому не говорю з нею німецькою. Я знову розкриваю свій паспорт у своїх руках, вона відштовхує. Я повільно, зрозуміло, відповідаю англійською при цьому дістаючи гроші і приношу вибачення за квиток не на ту дату і додаю, що маю право купити квиток зараз на цей день і хочу це зробити. Пані кричить, розмахує руками і каже, що я негайно маю вийти на наступній зупинці. Я ще раз перепрошую, визнаю помилку, кажу що зараз оплачу за два квитки. Пані починає кричати одне слово, яке вона за наші наступні 5 хвилин розмови вигукувала 150 разів – ausgehen і вказувати на вихід”, – зазначає Анастасія.

Вона зателефонувала своєю другові, який знає німецьку. Проте провідниція не захотіла з ним спілкуватися.

“Я починаю дзвонити своєму другу, пояснюючи пані свої дії, кажу, що зараз з нею поговорить мій друг німецькою, аби ми все з’ясували і порозумілись. Набираю, вмикаю голосний. Пані каже, що квиток не на цю дату і вже маю вийти. Друг перепрошує за помилку у даті квитка, спокійно каже, що вже купує онлайн квиток на сьогодні і надсилає мені, аби вона перевірила. Вона кричить – ні. Друг пояснює, що у мене пересадка на автобус і я поспішаю, і що купити квиток всі мають право безпосередньо в потязі, і він вже от-от його надсилає і не розуміє проблеми. Пані не дослуховує, кидає мій телефон на сидіння поряд, з телефону ще доноситися пояснення друга. Пані в ту ж мить хапає мій рюкзак (мої особисті речі) і швидко іде з ним до виходу, кричучи – ausgehen.

Читайте також:  В центрі епідемії: як переживають коронакризу українці в Італії

Потяг зупиняється. Я розгублена, швидко збираю паспорт, телефон, інші сумки, підбігаю до виходу – пані вже кладе мій рюкзак на пероні. Я виходжу за ним з усіма іншими речима про всяк випадок, питаю що вона робить і що немає права на такі дії. Пані стрімко закриває двері у вагон при цьому говорячи, аби я забиралась в Україну, адже тут мені нема що робити. У мене шок, я не встигаю ні сфотографувати її ні відзняти відео ні зайти назад у потяг, аби все ж продовжити поїздку і викликати поліцію. Потяг рушає. Я на пероні з дитиною і з речима у німецькому селі у неділю зранку, коли всі сплять, вокзал зачинено і нічого не працює. Вже тепер аналізую, що потрібно було повернутись у потяг і боротись далі, проте все сталось за лічені секунди, і я аніяк не очікувала таких дій провідниці”, – обурюється Анастасія.

Українка наголошує, що стала відчула дискримінацію саме за національною ознакою.

“Чому я відчула дискримінацію саме за національною ознакою? При погляді на мій паспорт пані стала агресивною. Її тон і позіхання “ааа Україна”. Просила перейти з нею у спілкуванні на німецьку. Не звертала увагу на мої намагання придбати квиток і навіть на переконання друга німецькою, попри те, що у потязі люди купували квиток. Вишвирнула мої речі і мене з потяга, хоча мала право максимум на штраф і виклик поліції, якби я відмовлялась придбати квиток.

Як це буди дискримінованою за українське громадянство в іншій країні – це препаскудні відчуття.

Подібна ситуація може статись з кожним і впевнена стається. Будь-яка людина немає бути дискримінована за національною або ж іншою ознакою і нічого не може бути виправданням дискримінаційної поведінки”, – розмірковує Гудима.

Читайте також:  Подробиці вбивства: Знайдено тіло вбитої українки Вікторії Вовкотруб

Вона додала, що написала скаргу перевізнику, заяву в поліцію та повідомлення до посольства.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.