facebook

Українські учні покидають польські школи: З якими проблемами стикаються

56% учнів з України не навчаються у польських школах. При цьому все більше наших краян покидає здобуття освіти у місцевих навчальних закладах.



Джерело: Rzeczpospolita
Це свідчать дані дослідження фонду “Центр громадянської освіти”. Тож відтік учнів із польських шкіл триває.

ДО ТЕМИ “Призводить до нервових зривів”: як вчаться українські діти у школах Польщі та Німеччини

З якими проблемами стикаються українські діти в Польщі
За останні пів року кількість українських учнів у школах Польщі зменшилась на 10 тисяч. Найгострішою є проблема у середній школі. Лише кожен п’ятий український учень ходить до місцевої школи. За ці пів року статистика відвідувань зменшилась на 8%.

Причини відтоку такі:

родини повертаються на Батьківщину;

діти мають проблеми з адаптацією;

учні не готові до здобуття польського атестата зрілості.

Також, що важливо, діти вчаться паралельно у польській та українській школі. Тож вони перевантажені. Дехто змушений покинути польську школу. Адже діти вірять, що війна невдовзі закінчиться і вони повернуться додому.

При цьому форми підтримки дітей з України зменшуються. До слова, учні середньої школи навчаються на додаткових заняттях і рідко кидають навчання.

Зауважимо, відповідно до законодавства європейських країн, діти мають обов’язково відвідувати місцеві школи.

Проте у Польщі чинна Постанова про організацію навчання, виховання та догляду за дітьми та молоддю, які є громадянами України (від 21 березня 2023 року). Вона дозволяє не навчатись у польських школах, якщо учень здобуває дистанційно освіту в Україні.

Подбати про майбутнє школяра вже сьогодні – легко! Спробуйте навчання в дистанційній школі “Оптіма”, де команда професійних викладачів робить все, аби уроки проходили ефективно. Ще вагаєтесь? Тоді відвідайте безкоштовний вебінар з випускницею “Оптіми”, яка стала студенткою Гарварду, та дізнайтесь з перших уст про всі переваги дистанційної школи! Більше про захід та реєстрацію – за посиланням.
Однак нещодавно міністр освіти Польщі Пшемислав Чарнек заявив: у 2022 році у їхній країні перебувало близько 700 тисяч українських дітей. 200 тисяч із них почали навчання у польських школах. Інші здобувати освіту дистанційно в Україні. При цьому польський чиновник уточнив, що близько 200 – 300 тисяч українських дітей не вчаться взагалі. Чарнек каже: це неприпустимо.

Читайте також:  Прикарпатські школярі написали листа пораненому воїну

До слова, у Польщі діють штрафи за прогули школи. Зокрема, карають, якщо дитина без поважної причини пропустила за місяць понад половину уроків. Розмір штрафу визначають залежно від обставин – становить від 10 тисяч злотих – до 50 тисяч злотих.

ЧИТАЙТЕ Як МОН повертатиме українських учнів з-за кордону і чи зарахують їм оцінки зі всіх предметів

Як вчаться українські діти за кордоном
Батьки старших школярів розчаровані тим, що українські учні не мають рівних можливостей у навчанні і вступі порівняно з місцевими.
Батьки молодших дітей кажуть: діти швидко можуть втрачати ідентичність, інтегруючись в іншомовне середовище.
Більшість при цьому визнає: освіта буде важливим фактором, коли родина вирішуватиме, повертатися в Україну чи ні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.