facebook

В Україні заборонили мобілізувати чоловіків до 27 років, – пояснив ситуацію адвокат

В Україні заборонили мобілізувати чоловіків віком до 27 років. Адвокат Ростислав Кравець заявив, що наймолодшим українцям можна не переживати через призов до ЗСУ.



Військовий стан та мобілізацію продовжили в Україні ще на три місяці. Вони діятимуть у державі щонайменше до 18 серпня. Стало відомо, кому навіть за таких умов не повинні вручати повістки у військкомати. Йдеться про чоловіків віком від 18 до 27 років.

“Якщо ви не досягли 27 років, вам взагалі переживати нема за що. І взагалі влаштовувати якісь бійки, розбірки, доводити нічого. Хочуть вручити повістку – будь ласка, нехай вручають”, – пояснив правозахисник на своєму каналі на YouTube.

За словами юриста, особи віком до 27 років, які не служили, можуть оскаржити вручення повісток. Справа в тому, що у воєнний період в Україні скасовано термінову службу. Громадяни цієї категорії можуть бути призвані до армії лише добровільно – за своєю згодою, а не з примусу.

Українців не повинні змушувати проходити ВЛК
Кравець також наголосив, що в Україні не передбачено проходження медичної комісії.

Якщо представники територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки незаконно затримали чоловіка та доставили до себе, позбавили волі та змусили проходити ВВК поза законом, у них немає права на порушення кримінальних справ чи складання відповідних протоколів.

“Якщо вони хочуть – будь ласка, нехай порушують кримінальну справу, викликають поліцію, яка складе протокол, що вас викрали спочатку, а потім уже складатиме протокол про те, що ви щось там не хочете робити. І тільки таким чином ми можемо все разом змусити представників центру комплектації поводитися ввічливо і в рамках чинного закону”, – наголосив адвокат.

Читайте також:  Чехія закриває в'їзд до Шенгенської зони для російських туристів: Деталі

При цьому військовозобов’язаним громадянам не можна уникати отримання повісток. За це вони можуть одержати штрафи або бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.