facebook

“Що ви мені зробите?”: жінка відмовилась евакуюватись з Авдіївки, а через день росіяни вбили її немовля

Поліція розповіла про те, як відбувається евакуація з небезпечних районів Донецької області.

Стали відомі нові подробиці евакуації дітей з Авдіївки, яка потерпає від обстрілів окупантів. Нагадаємо, днями поліція Донецької області розповіла про історію родини, яка півроку переховувалась від поліції, щоб уникнути евакуації зі свого міста. Зараз в цьому місті, як виявилось, переховуються ще одні мешканці, які теж мають двох дітей. Незадовго до цього в Авдіївці після чергового обстрілу загинула 5-місячна дитина, мати якої відмовилась виїхати в безпечне місце.

Деталі цього явища та евакуацій під обстрілами в коментарі для ТСН.ua розповіла речниця поліції Донецької області Олександра Гаврилко, яка теж допомагає населенню виїхати з небезпечних локацій.

“Цього разу були евакуйовані двоє дітей – дворічний Єгор та 12-річна Арина разом з мамою, татом та бабусею. Вони казали, що у них все прекрасно, мовляв, можуть вийти гуляти та непотрібно лякати страшними історіями. Жінка казала, що у них своє життя і їм тут добре. Додала, що по Авдіївці стріляють, але не по ним. До цього вони півроку ховались, щоб їх не евакуювали. Їм було повідомлено, що є інструменти примусової евакуації, – повідомила нам Олександра Гаврилко. – Родині надали час на те, щоб вони все це сприйняли. Можу додати, що жінка та її чоловік – молоді люди. Згодом вони погодились на евакуацію”.

За словами Олександри Гаврилко, наразі в Авдіївці можуть перебувати ще двоє дітей.

“Маємо інформацію про це, але процес пошуку триває”, – каже Гаврилко.

Тримаються за житло


В поліції Донецької області розповідають, що зазвичай мешканці прифронтових населених пунктів відмовляються евакуйовуватись через низку факторів..

Читайте також:  “Народилася неживою”: Знайшли горе-матір, яка викинула новонароджену доньку на цвинтарі

“У кожного різні погляди на життя. Наприклад, пенсіонери не хочуть виїздити через те, що тут їхній будинок, – розповідає Олександра Гаврилко. – Інші відмовляються евакуйовуватись до того моменту, поки не буде дуже страшно. А цей рівень страху у кожного свій. Є і такі люди, які були поранені внаслідок обстрілу, лікуються, а потім знов повертаються. Є і такі, кого не лякає смерть сусідів, які йшли набрати води та загинули по дорозі. Був випадок, коли в Авдіївці внаслідок обстрілу та пожежі загинула 5-місячна дитина. За день до цього ми вмовляли мати цієї дитини евакуюватись, але вона відмовилась. В результаті дитина з бабусею загинули, а мама з татом вижили. Незадовго до цього жінка нам казала, що відмовляється залишати будинок через те, що вона його будувала і нічого ви мені зробите. Додала, що це її категорична позиція. Через день загинуло її немовля”.

До цього Олександра додає, що бувають дні, коли силовики евакуюють одиниці мешканців, а буває багато людей.

“Є таке, що нам телефонують родичі тих, хто мешкає в небезпечних районах. Коли ми розшукали тих, хто потребує евакуації, виявилось, що вони відмовляються. Загальна цифра евакуйованих, починаючи з минулого року – більше 61 тис.”, – резюмує Гаврилко.

Не без “почекунів”
В той же час і волонтери, і українські правоохоронці розповіли нам, що серед мешканців прифронтових населених пунктів є одиниці таких людей, кого називають “почекунами”.

“Це люди, які підтримують “сусідів”. Але таких – одиниці”, – розповіли нам ті, хто займається евакуацією.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.