facebook

Зеленський підписав важливий “пенсійний” закон: що в ньому йдеться

Президент Володимир Зеленський підписав Закон України № 2981-ІХ “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо призначення пенсійних виплат особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, на якій ведуться бойові дії, що був ухвалений Верховною Радою 20 березня 2023 року.



Про це йдеться на офіційному сайті глави держави.

Зазначається, що відповідний документ спрямований на забезпечення реалізації громадянами права на пенсійне забезпечення в умовах воєнного стану.

Громадяни, які досягли пенсійного віку, або стали особами з інвалідністю, чи втратили годувальника та проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, зіткнулися з неможливістю призначення пенсії.

На даний час вони безпосередньо не можуть звернутися до органів Пенсійного фонду та подати заяву разом із підтверджувальними документами через веб-портал ПФУ, оскільки на тимчасово окупованих територіях відсутній інтернет та мобільний зв’язок українських операторів.

Ухвалений закон передбачає, що в період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування пенсія призначається незалежно від дати звернення.

Пенсія призначатиметься:

за віком – з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку;
у зв’язку з інвалідністю – з дня встановлення інвалідності;
у зв’язку з втратою годувальника – з дня, що настає за днем смерті годувальника;
за вислугу років – з дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше 24 лютого 2022 року.
Норми цього Закону також поширюються й на громадян, які проживали на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де велися бойові дії, та евакуювалися.

Читайте також:  Скоро рідні зможуть обійняти! Зеленський зустрівся із родичами полонених моряків

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.