facebook

Репарації для українців – кожному по мільйону доларів на руки: з’явилися подробиці про закон

Українці можуть отримати мільйон доларів репарацій від росії



Немає українця, який не постраждав би внаслідок повномасштабного російського військового вторгнення після 24 лютого 2022 року. Президент України Володимир Зеленський практично в перші дні нападу дав пораду росії готуватися до виплат репарацій та контрибуцій. В ефірі шоу “Право на владу” ведуча Наталія Мосейчук поцікавилася в експерта, чи реально українцям отримати мільйон доларів репарацій від рф. Відео доступне в TikTok.

Український військовий, полковник запасу Роман Світан заявляв, що кожен українець, який має громадянство України, може отримати один мільйон доларів після поразки росії у якості репарації.

Мосейчук цього разу поцікавилася, чи це реально. На що Світан відповів, що такий законопроєкт уже готовий, у парламенті він пройшов певні консультації.

Але, на його думку, його боятися винести на голосування та публічне ухвалення. Експерт зазначив, що неодноразово з такою ідеєю він звертався до народних депутатів. Зокрема, до партії Юлії Тимошенко “Батьківщина” представників команди “Слуга Народу”, але він додав, що з таким документом боятися навіть з’явитися в Офісі президента.

Він додав, що начебто цим питанням починав займатись радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, але все затихло.

Світан вважає, що народні обранці просто бояться з’являтися з таким законопроєктом. Він додав, що в такому разі всі українці, не тільки національності, але власники паспортів могли б претендувати на репарації чи контрибуції.

При цьому сума такої компенсації залежить від ВВП не тільки росії, а й інших країн. Тобто сума була б більше мільйона доларів. Але її отримали б українці не відразу, а можливо, цей процес розтягнувся б на десятиліття.

Але поки що така пропозиція “застрягла” і, можливо, за цієї влади, вважає експерт, нічого не вирішиться. На думку Світана, зараз влада намагається поставити на потік такі виплати, а якщо буде ухвалено закон про компенсацію українцям, тоді ці суми потрібно одразу виплачувати громадянам. Тобто чиновникам у такому разі не буде на чому поживитися.

Читайте також:  Прикарпатські правоохоронці повернулися із зони АТО

До цього Світан зазначав, що заяви росії та вчинки, зокрема, обстріли цивільної інфраструктури та об’єктів енергетики можна розцінювати з боку рф як геноцид українського народу. Отже, кожен українець має право отримати компенсацію за моральну та матеріальну шкоду.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.