facebook

Після слів «Слава Україні» росіяни розстріляли українського військовика (ВІДЕО 18+)

В ОП вже відреагували на це

У мережі з’явилося відео, як військовики рф розстріляли беззбройного українського військовополоненого. Жорстоку розправу вони вчинили після того, як полонений сказав до них «Слава Україні».

В Офісі президента вже відреагували на цей злочин. Керівник ОП Андрій Єрмак написав:

Військові злочини культивуються у росії. І відбілюються їхньою пропагандою та міфами про «нацистів». Вбивство людини, яка потрапила в полон – ще один приклад цього. А ще – це приклад їхньої національної нікчемності та слабкості. За кожен такий військовий злочин буде розплата. Ніхто не зможе сховатись від неї.




ОНОВЛЕНО

За попередньою інформацією, загиблим від рук окупантів за вигук “Слава Україні!” є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Шадура.

Джерело: пресслужба бригади у соцмережах, Генштаб ЗСУ, представник 30 ОМБр у коментарі “Українській правді”

Дослівно: “Вчора в соціальних мережах та засобах масової інформації було оприлюднено відеозапис розстрілу військовослужбовця Збройних Сил України, якого російські окупанти стратили після його слів “Слава Україні!”

За попередніми даними, загиблим є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура”.

Деталі: Вказано, що Тимофій Шадура вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі міста Бахмут.

Наразі тіло нашого військовослужбовця знаходиться на тимчасово окупованій території.

У бригаді наголошують, що остаточне підтвердження щодо особи буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз.

 

Дослівно Генштаб: “Розстріл беззбройного полоненого – цинічне й зухвале нехтування нормами міжнародного гуманітарного права та звичаїв війни. Так вчиняють нікчемні вбивці, але не воїни. Російські окупанти вкотре засвідчили, що головною їхньою метою в Україні є лише звіряче винищення українців.

Жодна смерть нашого воїна не залишиться без відплати. Але ми зробимо це у законний та справедливий спосіб – на полі бою, в суді або в міжнародному трибуналі.

Читайте також:  На Донеччині загинув молодший сержант з Прикарпаття Іван Кулибанич

З холодною головою, з дотриманням правил війни та з честю ми обов’язково помстимося за кожного! Вічна пам’ять і Слава Герою!”.

Оновлено: У 30-ій ОМБр у коментарі “Українській правді” повідомили, що Тимофій Шадура, 1982 року народження, був мобілізований у грудні 2022 року.

Згідно з даними, які надав сам військовослужбовець, коли прийшов у бригаду, то він мав бойовий досвід і раніше проходив строкову службу у 92 бригаді (але час не вказаний, коли це було – ред.).

Шадура родом і проживав у с. Мала Деревичка Любарського району Житомирської області. Там живуть мати героя і двоє його братів.

Сам Шадура у наданих ним даних для 30 ОМБр вказав, що він не одружений.

Однак, за інформацією журналіста Юрія Бутусова, яку він оприлюднив у Фейсбук, воїни 163-го батальйону ТРО стверджують, що впізнали Героя, якого розстріляли росіяни за те, що на вимогу зняти шеврон ЗСУ він відмовився та гордо відповів «Слава Україні».

Це — Мацієвський Олександр Ігоревич, солдат роти вогневої підтримки 163-го батальйону Територіальної оборони міста Ніжин 119-ї бригади сил ТРО.

«На фото є характерна деталь — закритий пластирем забій над правою бровою. Олександр отримав забій приблизно за два тижні до загибелі, прижиттєве фото забою перед накладенням пластиру мені надали. Також прикметою є зелений шеврон ЗСУ, який подарував бійцю його командир взводу, він має особливості, оскільки робився на замовлення, його фото у мене також є. Ключовим фактом є посмертна судово-медична експертиза, яка була зроблена перед похованням Олександра у лютому. На фото з моргу, яке я отримав, чітко видно кульові отвори у тих місцях, де влучали кулі», — йдеться у повідомленні.

Читайте також:  Стрaшна новина у Різдвяні свята: Загuнyв воїн з Івано-Франківщини

Автор посту повідомляє, що Олександр Мацієвський зник під час бою під Соледаром, але його тіло вже обміняли та поховали у Ніжині, що Чернігівщині. Результати судово-медичної експертизи відповідають пораненням, які видно на відео. Юрій Бутусов виклав фото Героя.

Всі ці дані передали слідству, яке і має зробити офіційне заключення.

Передісторія:

6 березня в мережі з’явилося жахливе відео розстрілу українського військового, який потрапив у полон до російських окупантів. В останні миті свого життя український полонений промовив “Слава Україні!”, судячи з відео.
Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження щодо відео, на якому російські загарбники розстрілюють беззбройного українського солдата.
Український омбудсмен Дмитро Лубінець назвав “черговим воєнним злочином Росії” розстріл українського військового
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду розслідувати обставини розстрілу українського військовополоненого, про що стало відомо в понеділок.
Президент Володимир Зеленський відреагував на відео з розстрілом окупантами українського військового, який сказав “Слава Україні”.
У соцмережах з’явилося кілька припущень щодо імені загиблого. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр закликала дочекатись офіційного підтвердження особи українського військового, відео з розстрілом якого було оприлюднено напередодні.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.