facebook

В Україну завезли «забракований» в Італії рис

У соціальних мережах поширюють інформацію, нібито до України завезли рис із кадмієм, який спричиняє безпліддя й атрофію м’язів кінцівок. Нібито його «забракували» в Італії та навмисно завезли в Україну. Мовляв, снарядів зі збідненим ураном для українців немає, проте є отруйний рис. Це — маніпуляція.



Італійський рис справді потрапив до України, однак ще до того, як його визнали небезпечним. Товар оперативно вилучили з обігу після повідомлення про небезпеку від Системи швидкого реагування щодо харчових продуктів і кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF). Фактчекери VoxCheck пояснюють, що йдеться про італійський рис для ризотто, у якому виявили підвищений вміст кадмію. Кадмій справді має токсичну дію на нирки, кісткову і дихальну системи, тож є небезпечним для здоров’я.

Першою повідомила про небезпечний продукт Фінляндія 3 лютого. Україна отримала повідомлення дещо пізніше, коли були готові результати польської перевірки, оскільки в Україну рис завозили саме з Польщі. Тобто навмисно в Україну отруйний рис не завозили, його продавали як в Італії, так і по всій Європі. Навпаки, після виявлення загрози Україну одразу сповістили про небезпеку.

У такий спосіб агітпроп намагається сіяти паніку серед українців і дискредитує експорт товарів і продуктів в Україну. Мовляв, до українців ставляться зневажливо, тому й постачають неякісні товари. Раніше агітпроп поширював схожий фейк, що нібито українців труять печивом.

Читайте також:  Ридали і падали на коліна: У Хмельницькій області поховали хлопчика, який помер від укола

Шукайте деталі в групі Facebook

Теги: ,

Джерело.