facebook

На заході України олені масово скидають роги: Що відбувається

Щорічно у лютому-березні олені благородні скидають роги, які прикрашають їхні могутні і горді голови.



Про це повідомляють у Національний природний парк «Сколівські Бескиди».

Цей процес болісний, енергозатратний і непрактичний для самця.

За словами зоологів скидання рогів у оленів відбувається так: у верхній частині черепа оленя між двома «пеньками» і розеткою, яка є початком рогу проходить відшарування шляхом тріскання і відколювання невеличких фрагментів кістки, в результаті чого роги відпадають.

Протягом березня-травня відбувається повне відновлення – регенерація шляхом швидкого росту хрящоподібної тканини – губки заповненої кровоносними судинами, які покриті шкірою з короткою шерстю. Цей майбутній ріг, всередині трубчастий, заповнений кістковою рідиною зі стовбуровими клітинами. За одну добу виростає до двох сантиметрів рогу.

З такою швидкістю відновлення не може зрівнятися жодна жива істота. Молоді роги у фазі росту називаються пантами й містять багато біологічно-активних амінокислот, гормонів, пентидів та інше. Існує багато міфів та легенд, особливо східних, щодо лікувальних властивостей.

По скинутих рогах можна визначити чисельність самців, їх вікову структуру та селекційні особини, простежити сталі стації перебування (зимівля) та спрогнозувати якісний стан поголів’я на 5-7 років наперед.

Читайте також:  В Італії через коронавірус на півроку впроваджують режим надзвичайного стану

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.