facebook

Захід України сколихнув землетрус: може бути до 7 балів

На Закарпатті в районі Ужгорода 19 квітня трапилися відразу два землетруси. Перший поштовх дорівнює 3,1 бала за шкалою Ріхтера, другий – 1,5 бала.



Жителі Закарпаття скаржаться, що у них дзвенів посуд у шафах, а підлога вислизала з-під ніг. Детальніше – у матеріалі OBOZREVATEL.

Нас трохи потрусило
Як розповів OBOZREVATEL заступник директора з наукової роботи Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзьор, перший поштовх у 3,1 бала за шкалою Ріхтера дорівнює землетрусу в 2-3 бали за шкалою Меркаллі (саме за нею оцінюється рівень руйнувань).

Такі поштовхи могли відчути люди, що мешкають на верхніх поверхах будинків.

“Нас трохи потрусило, кілька секунд все це тривало. Всі спали, я встала і раптом дивлюся – у дзеркалі моє відображення почало злегка плавати, а під ногами підлога трохи стала ходити. Спершу подумала, голова закрутилася. Потім зрозуміла, що, видно, десь землетрус”, – розповіла Галина з Виноградіва.

“Всього кілька секунд це тривало, я лежала ще в ліжку, як раптом воно піді мною почало трохи ходити. Мама каже, що землетрус, у неї начебто посуд у шафі задзвенів”, – згадує Олександра, що теж із Виноградіва.

На Закарпатті може бути до 7 балів
Що стосується прогнозів, коли чекати землетрусу, то Кендзьор повідомляє, що передбачити їх поки неможливо.

Хіба що можна подивитися ймовірну потужність поштовхів. Так, у районі Закарпаття найпотужніший землетрус може дорівнювати 7 балам за шкалою Меркаллі.

“Ця інформація показана на картах загального сейсмічного районування території України. На них видно, що в місцевості, де зараз був землетрус, можуть виникати сейсмічні події інтенсивністю 7 балів на ґрунтах другої категорії. Вся шкала розділена на 12 балів, природно, 7 балів – це десь посередині. За такого землетрусу, якщо будинки побудовані добре, вони сейсмостійкі та не повинні руйнуватися. А ось зі старими халупами може всяке трапитися”, – каже Кендзьор.

Читайте також:  Смертельна ДТП на Закарпатті: автівка насмерть збила жінку (ФОТО)

Землетруси в 6-7 балів за шкалою Ріхтера на Закарпатті упродовж минулих майже 100 років відбувалися 14 разів. Востаннє – у Береговому 23 листопада 2006 року.

Останній землетрус на Закарпатті зафіксований у Тячеві 19 липня 2015 року. Він дорівнював 3 балам за шкалою Ріхтера. Втім, на Закарпатті постійно трапляються невеликі землетруси, їх може налічуватися до 20 на рік.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.