facebook

В Україні змінять правила надання декретної відпустки

Батьки зможуть брати декретну відпустку одночасно



Правила надання декретної відпустки в Україні планують оновити. Серед найсуттєвіших змін – мати й батько зможуть одночасно брати відпустку, але час перебування у відпустці разом – обмежать.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9018 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері соціальних відпусток».

У проєкті йдеться, що мати й батько матимуть рівні права на декретну відпустку для догляду за дитиною. Цим часом вони можуть розпоряджатися на власний розсуд. Тобто самі вирішують, хто й коли доглядатиме дитину, або й взагалі робитимуть це разом. Право на декретну відпустку зберігається до досягнення дитиною трирічного віку.

Одночасне перебування обох батьків у декретній відпустці не повинно перевищувати 4 місяці протягом трьох років.

Якщо за медичними показами дитина потребує домашнього догляду, то батькам можуть надати відпустку на строк до 8 років. Але зарплату за перебування у такій відпустці – не платитимуть, а необхідність догляду за дитиною треба підтвердити медичними документами.

Новий закон також дає чіткі юридичні визначення поняттям «одинока мати» та «одинокий батько». Такий статус надається одному з батьків або у випадку смерті другого з батьків, або у разі, якщо його офіційно визнають зниклим безвісти, або якщо суд позбавить його батьківських прав.

 

Читайте також:  Освіта на карантині: які зміни чекають на школи з 1 вересня

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.