facebook

В Україні хочуть скасувати 8 березня і День Перемоги: що пропонують натомість

Українські парламентарії знову взялися за державні свята. До календаря святкових дат хочуть внести свіжі правки. Цьго разу народні обранці зазіхнули на День Перемоги, 8 березня і 1 травня.



Відповідний законопроект №9009 вже зареєстрували у Верховній Раді.

Які свята мають намір скасувати
Народні обранці вважають, що деякі свята, які були узвичаєні ще за радянських часів, є неприйнятними для незалежної України, і настав час їх скасувати.

“Зараз українська нація переживає період відродження, звершилася Революція Гідності та ведеться запекла війна з агресором – російською федерацією. Саме зараз відновлюється український погляд на світ та формуються нові традиції нації-переможця, що вимагає закріплення і на символічному рівні державного календаря, покінчивши з нав’язаними традиціями минулої спадщини”, – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

До “традицій минулої спадщини” депутати віднесли:

8 березня – Міжнародний жіночий день;
1 травня – День праці;
9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги).
Ініціатори закону вважають, що ці свята морально застаріли, і саме вони, а не масштабна корупція у владі, стоять на заваді просуванню України у світле європейське майбутнє. Отже, від цих свят треба якнайшвидше очистити національний календар. Крім того, це дозволить скасувати зайві вихідні дні, встановлені з нагоди цих дат.

Що пропонують натомість
Замість скасованих “червоних дат календаря” народні обранці пропонують встановити нові, українські, святкові дні:

25 лютого – День української жінки (День українки), приурочений до Дня народження Лесі Українки;
9 березня – Шевченків день – День народження Тараса Шевченка;
друга неділя травня – День матері (тут додатковий вихідний не знадобиться, адже неділя і так завжди вихідна).
“Згадані святкові дати, які пропонується увести в календар, вже апробовані суспільством, і десятиліттями відзначаються українськими спільнотами на батьківщині та закордоном. Тепер же необхідно врешті закріпити офіційний статус цих дат, які вже визнані українським народом”, – резюмують у пояснювальній записці (до речі, “за кордоном” тут слід писати окремо).

Читайте також:  У приватному секторі в мікрорайоні Хоткевича загорілася господарська будівля

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.