facebook

Українцям змінили ліміти на електроенергію: кому стало гірше та де не вимикають світло

У Харківській, Херсонській та Хмельницькій областях 9 лютого на добу \скасовано обмеження електропостачання. Робиться це для того, щоб “Укренерго” провело виміри потужності споживання електроенергії. Потім ці показники використовуватимуть встановлення лімітів. У наступні дні така практика буде використана в інших областях.

В Україні зберігається дефіцит електроенергії


“Ліміти споживання не доводилися до Харківської, Херсонської, Хмельницької областей, де сьогодні заплановано проведення вимірювань фактичного споживання. Обмеження споживання у цих областях не будуть застосовуватись. До решти обленерго доведено ліміти споживання, що діють протягом доби”, – повідомили в “Укренерго”.

При цьому в Україні найближчим часом можуть посилитися відключення електроенергії. Це з поступовим похолоданням, що призводить до зростання споживання струму. За експертними оцінками, за температури 10 градусів морозу споживання електроенергії збільшується на 30%.

Екстрені відключення 9 лютого запроваджено на Одещині. Значно кращою є ситуація в інших регіонах України, хоча струму на всіх все одно не вистачає.

Як зазначають у ДТЕК, ліміти незначно змінили:

У Києві можна використати 845 МВт (днем раніше було 1147 МВт);
У Київській області встановлено ліміт 774 МВт (було 852 МВт);
На Дніпропетровщині – 1533 МВТ (було 1707 МВт).
Такі обмеження дозволять відключати електроенергію за графіками та за можливості залишати електроенергію в період “можливих відключень”. Щоправда, через похолодання може збільшитись кількість аварійних відключень. Це може значно погіршувати ситуацію в окремих районах чи навіть у населених пунктах.

Енергосистема України пережила 15 атак безпілотниками та 13 ракетних атак. Окрім того, окуповано Запорізьку АЕС (найбільшу в Європі), низку ТЕЦ, Каховську ГЕС. Усе це спричинило значне скорочення обсягів генерації електроенергії. На тимчасово окупованих територіях також є велика кількість сонячних та вітрових електростанцій.

На Одещині графіки відключень не діють через аварію на підстанції, що сталася минулого тижня. Енергетики вважають, що за відсутності нових атак із боку РФ повернути Одещину до графіків відключень можна буде до 11-12 лютого.

Читайте також:  У частині областей України примусово відключать електроенергію: кого це торкнеться

У Запорізькій області за графіком погодинні відключення для кожної черги триватимуть по чотири години з можливою невеликою затримкою на доїзд фахівців ПАТ “Запоріжжяобленерго”, повідомили в компанії.

У Львівській області також продовжують діяти погодинні графіки. Споживачам вимикають світло на чотири години двічі на добу. Однак є і “сірі зони”, в які світло можуть відключати на чотири додаткові години.

На Житомирщині діє графік 6 на 6. Після шести годин зі струмом протягом наступних шести годин настає період можливих вимкнень.

На Черкащині вночі відключати електроенергію не планують. “У разі дотримання лімітів потужності й за умови економного споживання електроенергії перерви відключень можуть бути меншими протягом доби. У нічний час (орієнтовно з 00.00 до 06.00) відключень не планується”, – заявили в обленерго.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.