facebook

В боях за Україну загинув молодий вчений Біжан Шаропов, якого вважали зниклим з квітня

На війні загинув український біолог і військовий Біжан Шаропов, який вважався зниклим із квітня 2022 року. Він був активним учасником Революції Гідності, який у 2014-2015 роках воював у батальйоні “Айдар”.

 В боях за Україну загинув молодий вчений Біжан Шаропов, якого вважали зниклим з квітня. Фото

Сумну звістку підтвердили в Інституті фізіології імені О. О. Богомольця НАН України. Знайомі та друзі загиблого опублікували свої щирі співчуття та вшанували пам’ять героя.

“Сьогодні стало відомо, що Біжан загинув. Сміливий, життєрадісний, молодий. Голова Ради молодих науковців, науковий співробітник, захисник, хлопець, син. Співчуття рідним та колегам. Це непоправна втрата для всього колективу та близьких. Відпочивай з миром”, – написав колектив інституту.

 В боях за Україну загинув молодий вчений Біжан Шаропов, якого вважали зниклим з квітня. Фото


Як відомо Біжан Шаропов був справжнім патріотом України – він брав участь у Революції Гідності та служив у АТО. Крім того, він був вартим уваги науковцем у сфері біології – захистив кандидатську та почав викладати.

З початку повномасштабної війни Біжан Шаропов повернувся до армії. З квітня він вважався зниклим безвісти.

Біолог і військовий Біжан Шаропов вважався зниклим з квітня 2022 року

Трагічну смерть вченого прокоментував і експосол України в Австрії Олександр Щерба.

“Ми листувалися. Це була світла голова і щира душа. Багато місяців він був зниклий безвісти. Тепер ДНК поставив крапку. Покійся в славі, Біжане Шаропов! Воїн, мислитель, патріот…” – пише він.

 В боях за Україну загинув молодий вчений Біжан Шаропов, якого вважали зниклим з квітня. Фото

Рідні та колеги молодого вченого розповіли у соціальних мережах, яким запам’ятали Біжана Шаропова.

“Біжан Шаропов був неймовірним. На нашу першу зустріч він спізнився на чотири години і ще втратив телефон. І я дуже вдячна, що його зустріла. За безліч лекцій. За нашу поїздку до Львова. За те, що переносив мене на руках через калюжі. За квіти та за незліченну кількість цигарок, які я в нього стріляла.

Читайте також:  Війна в Україні може завершитися до кінця року - уряд Великої Британії

За довгі телефонні розмови. За те, що він приїздив до мене на біофак, коли ми сварилися, і за те, як він грав на гітарі мою улюблену пісню.

Саме через нього я прочитала всього Лема. Він з однаковим захопленням розповідав про Карла Сагана і про свою маму. І мені неймовірно важко тепер носитиме ці спогади. Дякую за те, що ти мене завжди підтримував. Дякую за те, що віддав життя, щоб усі могли бути вільними.

Я тебе запам’ятаю вічно молодим, зухвалим та відважним”, – ділиться спогадами Настя Тохтамиш.

Друг Біжана, вчений Антон Сененко згадує:

“Поки на наукових конференціях чи відкритих лекторіях всі дискутували у краватках та піджаках, ти сидів у величезній аудиторії на гальорці у своєму розтягнутому військовому светрі, який дістався тобі ще з АТО, і не поступався в рівні зарозумілої розмови.

Поки наукові популяризатори з академічними виразами облич розповідали цивільним про свої дослідження, ти на демонстраціях корчив такі гримаси і вживав такі інтонації, що всі діти навколо неодмінно намагалися послухати твої розповіді про те, як з дослідницькою метою тоненько шинкувати мізки.

Біжан, якби мені було 9 і я потрапив до тебе на лекцію, я б теж пішов у фізіологи, а не фізики”.

Військовий медик Дмитро Мамєєв також поділився спогадами про загиблого захисника:

“Сьогодні також дізнався про підтвердження загибелі Біжана Шаропова. Він зник у квітні… Шукав, але не знайшов його фотку з лекції в Інституті фізіології Богомольця, де побачив тоді його за збігом обставин (не знав, шо він там працює та буде лектором), вперше після Майдану, пересікались на акціях. Він був хорошим науковцем із вартісними розробками та чудовою людиною”.

Читайте також:  Кремлівський карлик розпочав нову “PROXI”-війну?

Однокласниця науковця Оксана Товста написала:

“Наш однокласник, молодий науковець, надзвичайний та безстрашний, загинув у боях за Україну. Скільки добра він ніс у світ і ще міг принести… Ми чимало сиділи разом за однією партою, останньою… І я завжди дивувалась, як він там міг все чути, за всім слідкувати, дискутувати з вчителями всіх предметів, не маючи і книжок часом. Гострий розум, весела вдача, людяність, щирість, наполегливість – те, чим нам усім запам’ятався Біжан. Велика втрата для рідних і для світу. Спочивай з миром, наш Герой”.

“Наш однокласник, молодий учений, надзвичайний та безстрашний загинув у боях за Україну. Скільки добра він ніс у світ і ще міг принести. Ми чимало сиділи разом за однією партою, останньою. І я завжди дивувалася, як він там міг усе чути, за всім стежити, дискутувати з учителями всіх предметів, не маючи й книг часом.

Гострий розум, весела вдача, людяність, щирість, наполегливість – те, чим усім нам запам’ятався Біжан. Велика втрата для рідних та світу. Відпочивай з миром, наш Герой”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.