facebook

Адміністративна чи кримінальна відповідальність: як карають ухилянтів від мобілізації в Україні

В Україні від початку повномасштабної війни вже майже рік триває загальна мобілізація до лав ЗСУ. І до військовозобов’язаних чоловіків, які ухиляються від призову, можуть застосувати адміністративну та кримінальну відповідальність – від штрафу до позбавлення волі.

Адміністративна чи кримінальна відповідальність: як карають ухилянтів від мобілізації в Україні


Про це нагадав начальник Печерського районного територіального центру комплектування і соціальної підтримки (РТЦК і СП) Києва Сергій Калугін. Деталями він поділився на брифінгу в Military Media Center (щоб переглянути відео, доскрольте новину до кінця).

“Покарання настає залежно від скоєного правопорушення. Якщо потенційний призовник відмовляється ставити підпис про отримання повістки, то вимоги до нього можуть бути доведені в присутності свідків”, – пояснив представник центру комплектування.

Він додав, що до громадян, які підлягають мобілізації й відмовляються виконувати правила військового обліку, можуть застосувати відповідальність згідно із законодавством України.

“До прикладу, якщо це ухилення від повістки для звірки військово-облікових даних, то застосовується адміністративна відповідальність”, – зазначив Калугін.

В Україні така передбачає від 510 до 1700 гривень штрафу.

“Якщо військовозобов’язаний прийшов звірку, медкомісію для призову, але уникнув відправки до лав ЗСУ у військову частину, то настає вже кримінальна відповідальність”, – підкреслив начальник Печерського РТЦК.

Вона передбачена статтею 336 Кримінального кодексу Україні “Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період” та карається позбавленням волі від 3 до 5 років.

Читайте також:  Кому зі студентів залишать відстрочку від мобілізації: у Раді дали пояснення щодо нового закону

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.