facebook

В Україні скасували автоматичне призначення соцвиплат: що це означає для малозабезпечених громадян

Більшості українців, які отримують різні види соціальної допомоги, доведеться наново подавати всі документи, що підтверджують їхнє право на виплати. З 1 січня в Україні скасовують автоматичне призначення соцвиплат. Воно діятиме лише для певного кола людей.



Про це йдеться у постанові Кабміну №1320.

Відповідно до цієї постанови, право на автоматичне призначення соцвиплат залишається лише за мешканцями окупованих територій або територій, що знаходяться у зоні бойових дій.

Всім іншим одержувачам соцвиплат, які проживають на неокупованій та не охопленій боями території, доведеться наново подавати всі документи, що підтверджують їхнє право отримання державної допомоги.

Це, зокрема, стосується таких категорій отримувачів:

малозабезпечених сімей;
матерів-одиначок;
дітей, над якими встановлено опіку;
дітей із тяжкими хворобами;
людей, які проживають з особою з інвалідністю І або ІІ групи внаслідок психічного розладу;
дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;
осіб, які досягли пенсійного віку, але не мають права на отримання пенсії;
ВПО;
осіб з інвалідністю;
одержувачів пільг, що призначалися раніше.

Якщо якусь територіальну громаду було деокуповано або залишено поза зоною бойових дій, то її члени отримуватимуть належні їм соцвиплати ще протягом місяця. А потім їм також доведеться наново підтверджувати своє право на соцвиплати.

При цьому органи соцзахисту зобов’язані заздалегідь повідомити всіх одержувачів соцвиплат, що автоматичної пролонгації не буде, щоб вони змогли вчасно зібрати потрібні документи для продовження виплат. Крім того, у соцзахисті мають пояснити таким громадянам, що вони мають особисто з’явитись у ЦНАП для нового оформлення соцдопомоги.

Читайте також:  В Україні не скасують і не перенесуть локдаун з 8 січня

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.