facebook

Українцям по-новому рахуватимуть плату за електроенергію під час війни

Українцям будуть по-новому нараховувати обсяг спожитої електроенергії, а відповідно й плату за електроенергію під час війни. Новий механізм розрахунку розробили через планові та аварійні відключення електроенергії.



Таке рішення ухвалила Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Воно закріплене постановою № 1603 “Про внесення змін до постанови НКРЕКП від 20 квітня 2022 року № 393”.

Через постійні вимкнення електроенергії і тривалу відсутність зв’язку багато споживачів об’єктивно не мають змоги вчасно передати показання лічильників, у тому числі й обсяг спожитої електроенергії. У звичайних обставинах в цьому випадку, якщо від споживача немає вчасно наданих показань, вступає в дію інший механізм нарахувань. Але зараз, через постійні відключення електроенергії, люди більше сидять без світла, аніж із ним. І нараховувати їм плату за електрику за нормами споживання було би необ’єктивно, адже насправді вони вимушені споживати значно менше енергії, ніж зазвичай.

“Прийняття цієї постанови покликане захистити споживачів в умовах виникнення надзвичайної ситуації в ОЕС України та вимушеного обмеження у споживанні електроенергії, викликаного збройною агресією РФ. У зв’язку з аварійними та стабілізаційними відключеннями об’єктивно виникають ситуації, коли технічно неможливо передати показання лічильників, при цьому обсяги середньодобового споживання очікувано зменшуються”, – пояснили в Нацкомісії.

Як тепер рахуватимуть спожиту електроенергію?
Якщо побутовий споживач не встиг вчасно передати показання лічильників за звітний місяць, то Оператор системи розподілу (обленерго) має застосувати понижувальний коефіцієнт середньодобового обсягу використаної електроенергії. У цьому коефіцієнті має бути врахований обсяг електроенергії, який був недопоставлений споживачеві.

Крім того, облгази мають передавати ці коефіцієнти в НКРЕКП до 25 числа кожного місяця, що є наступним після розрахункового.

Читайте також:  Я приїхав сюди не за цим: у Києві xyлігани напaли на англійських фанів(відео)

Відповідно й плата за електроенергію із застосуванням понижувального коефіцієнту буде значно нижчою.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.