facebook

Хочете економити? Тоді власноруч перевіряйте правильність свого рахунку за тепло (покрокова інструкція)

Як розраховується вартість 1 Гкал та що входить в ціну за опалення

Вартість одиниці тепла – 1 гігакалорії – розраховується комунальними та комерційними компаніями – постачальниками тепла та гарячої води на основі розрахунків, погоджених з органами місцевого самоврядування та затверджується Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), передає Корупція.Інфо

В ціну 1 гігакалорії входить вартість газу та електроенергії, ремонт обладнання та мереж, зарплати персоналу, витрати на інвестиційні програми, поточні видатки тощо. Комплексні програми модернізації комунальної енергетики, що мають впроваджуватися органами місцевого самоврядування у співпраці з теплопостачальними підприємствами, сприятимуть зменшенню затрати і втрат енергії, що в результаті призведе до зниження ціни гігакалорії.

Розмір платіжки за тепло визначає не стільки ціна гігакалорії, скільки обсяг споживання

Обсяг спожитого тепла надавачі послуг – теплопостачальні підприємства – в опалювальному сезоні 2016 – 2017 рр. нараховують трьома способами:

• За приладом обліку (будинковий або індивідуальний)

• За аналогією з будинками, оснащеними лічильниками – у містах, де частка будинків з лічильниками складає понад 50%.

• У містах, де рівень оснащеності лічильниками нижче 50%, за нормою із врахуванням фактичної температури та тривалості періоду опалювального сезону.

Якщо у будинку встановлено загальнобудинковий лічильник, то платіжка за тепло формується виходячи з показників реального споживання тепла пропорційно площі квартири.

Відсутній лічильник – за опалення мешканці сплачують за опалення згідно із затвердженими нормами. Розрахунок таких нормативів формується на базі усередненого споживання у місті і не враховує стану будинків та енергоощадної поведінки їх мешканців.

Інформація про ціну гігакалорії та нормативи нарахування є публічною та подається на сайті постачальника тепла.

 

Відтак, рахунки за опалення є невеликими у двох випадках:

Читайте також:  Вивіз сміття за новими цінами: у Івано-Франківську зросли тарифи

• Якщо котельня модернізована, теплотраси утеплені і тепло не втрачається «по дорозі» до споживача.

• Якщо будинок добре утеплений та має прилади обліку та регулювання спожитого тепла.

В тариф на тепло входить встановлення лічильників та ремонт тепломереж

Сплачуючи рахунки за опалення, кожна людина уже інвестує частину коштів у поточні ремонти тепломереж, заміну труб, встановлення лічильників тощо. Все це закладено у структуру тарифу на тепло.

Разом з тим, стан зношеності котельних систем, мереж та самих будинків значно відрізняється у різних містах і саме від зусиль та спроможності органів місцевого самоврядування організувати процес встановлення повного обліку та модернізації систем будуть залежати платіжки мешканців міст.

Тому обов’язок місцевої влади контролювати як розподіляється теплопостачальними підприємствами кожна окрема гривня, сплачена за тепло, дбати про модернізацію самої котельні.

Що робити, якщо власні розрахунки не збігаються з відображеними у платіжці цифрами

Якщо Ваш постачальник тепла на може чітко пояснити та обґрунтувати нарахувань у Вашому рахунку за тепло, або надає послуги неналежної якості, телефонуйте на урядову гарячу лінію за номером 15-45 та залишайте скаргу.

Вона буде опрацьована фахівцями та надіслана НКРЕКП, яка відстежує реальне виконання всіх зобов’язань, взятих на себе теплопостачальними підприємствами.

НКРЕКП, яка встановлює розроблені теплопостачальниками тарифи на тепло, в тому числі перевіряє виконання інвестиційних програм, сплачених споживачами в складі рахунків за опалення: чи пішли вони на модернізацію застарілих мереж та встановлення лічильників, чи осіли в кишенях недобросовісних комунальників. Лише з Вашою пильною допомогою Уряд зможе унеможливити зловживання при нарахуванні плати за опалення та вибудувати дієву систему апеляції.



Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.