facebook

Туреччина повідомила про призупинку виходу суден з українських портів в межах зернової ініціативи

У зв’язку із призупиненням участі Росії у зерновій угоді вихід суден із продовольством із портів України поки що не здійснюватиметься.

FILE – People sit in front of cargo ships anchor in the Marmara Sea await to cross the Bosphorus Straits in Istanbul, Turkey, on July 13, 2022. Shipping companies are not rushing to export millions of tons of trapped grain out of Ukraine, despite a breakthrough deal to provide safe corridors through the Black Sea. That is because the waters are mined, ship owners are still assessing the risks and many still have questions over how the deal will unfold. (AP Photo/Khalil Hamra, File)

Про це заявило Міноборони Туреччини.

Як зазначаться в дописі, Росія повідомила Туреччину про тимчасову зупинку роботи зернового коридору через обстріли Севастополя 29 жовтня.

“Російський персонал, який працює в Спільному координаційному центрі в Стамбулі, досі перебуває в Центрі. У цей період з України не буде виходу суден. Сьогодні та завтра (30-31 жовтня — ред.) планується продовжити перевірку суден із зерном, які очікують у Стамбулі”, — йдеться у повідомленні.

Турецька сторона запевнила, що міністр оборони Туреччини Хулусі Акар продовжує вести переговори та координувати дії зі своїми партнерами та відповідними органами щодо зернових коридорів.

“Під час переговорів, про які йдеться, сторонам нагадують про важливість продовження цієї ініціативи, яка має позитивний вплив на людство в усьому світі та доводить, що всі кризи можна вирішити доброю волею та діалогом, а також про те, що варто уникати будь-яких провокацій, які негативно вплинуть на продовження механізму”, — зазначається в дописі.

Турецька також заявила, що продовжуватиме виконувати свою роль у підтриманні миру та гуманітарній допомозі в регіоні, як вона це робила досі.

У Міноборони Туреччини додали, що завдяки роботі Спільного координаційного центру, створеного в рамках документа Чорноморської зернової ініціативи, підписаного 22 липня 2022 року, з українських портів вдалося відправити загалом 9,3 мільйона тонн зерна.

Що відомо
29 жовтня Російська Федерація заявила, що припиняє участь у “зерновій угоді” підписаній Україною та Росією з Туреччиною та ООН наприкінці серпня у Стамбулі, яка передбачає розблокування українських портів та вивезення продовольства. Причина — атака на кораблі Чорноморського флоту РФ, нібито здійснена Українрю вранці 29 жовтня.
Північноатлантичний альянс закликає Росію терміново поновити дію угоди за посередництва ООН, яка дозволяла Україні експортувати зерно через Чорне море на тлі глобальної продовольчої кризи.

Читайте також:  “Пропоную пeрeворот. Треба прибрати фізично – всіх і зразу”: з’явилось повне відео з Савченко і Рубаном

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.