facebook

До кінця року в Україні двічі підвищать пенсії: Кому і на скільки

До кінця 2022 року в Україні зроблять ще два перерахунки пенсій – 1 жовтня та 1 грудня. Яким категоріям громадян та на скільки підвищать виплати, розповіли у ПФУ.



Наступний перерахунок пенсій буде здійснено 1 жовтня – у зв’язку із зміною мінімальної заробітної плати із 6500 грн до 6700 гривень.

Зокрема, зросте розмір мінімальної пенсії за віком у непрацюючих осіб, які досягли віку 65 років і старших та мають страховий стаж – чоловіки не менше 35 років, жінки – не менше 30 років.

Особам віком від 70 до 75 років буде встановлено щомісячну компенсаційну виплату у розмірі 300 гривень (у межах пенсійної виплати 10340,35 гривень). Якщо людина досягне віку 70 років після 1 жовтня, компенсаційну виплату буде встановлено після досягнення 70-річного віку.

Крім того, в осіб старше 70 років, пенсія яким призначена відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та чоловіків, які мають стаж – 35 років, жінки – 30 років, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється на рівні 3000 гривень. Якщо в зазначених осіб страховий стаж становить менше 35 років у чоловіків, менше 30 років у жінок, мінімальний розмір пенсійної виплати визначається пропорційно страховому стажу, виходячи з розміру 3000 гривень.

З 1 грудня, у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб до 2 093 гривень, зростуть розміри мінімальної та максимальної пенсій.

Особам до 70 років, страховий стаж яких становить не менше 35 років у чоловіків і не менше 30 років у жінок, які отримують пенсію відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та не працюють, мінімальна пенсійна виплата буде встановлена ​​на рівні 2500 гривень.

Читайте також:  Долар в Україні дорожчає на очах: цифри змінюються протягом години (фото)

Особам, страховий стаж яких становить менше 35 років у чоловіків та менше 30 років у жінок, мінімальний розмір пенсійної виплати встановлюється пропорційно до наявного страхового стажу виходячи з розміру 2500 гривень.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.