facebook

У МОН розповіли, що робити вчителям у разі сигналу “повітряної тривоги”

У навчальних закладах мають бути створені відповідні умови та проведені попередні заходи щодо підготовки всіх учасників освітнього процесу.



Міністерство освіти і науки опублікувало алгоритм дій вчителів на заняттях під час оголошення сигналу “повітряної тривоги”. Про це йдеться на веб-сайті відомства.

Згідно з повідомленням прес-служби міністерства, цей алгоритм розроблено на основі рекомендацій Державної служби з надзвичайної ситуації України.

У навчальних закладах мають бути створені відповідні умови та проведені попередні заходи щодо підготовки всіх учасників освітнього процесу.

Зокрема, необхідно провести ознайомлення з місцем розташування укриттів, правилами поведінки при переміщенні до укриття та перебування в ньому; пояснення дій, передбачених планом реагування на надзвичайні ситуації або вказівки закладу; обговорення необхідних речей, які учасники освітнього процесу мають взяти із собою у сховище; розподіл учасників освітнього процесу в укриттях з урахуванням ємності та розташування; встановлення показників напрямку руху до укриттів для швидкого та безпечного переміщення.

“Почувши сигнал оповіщення, необхідно організувати переміщення учасників освітнього процесу у супроводі з учителем або відповідальною особою, яка після завершення небезпеки та оголошення скасування сигналу організує повернення учасників освітнього процесу на заплановані заходи, а також перевірятиме наявність учнів у укритті та у приміщеннях навчального закладу після завершення небезпеки”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з алгоритмом, у разі сигналу небезпеки: відповідальна особа включає існуючу систему оповіщення закладу, вчитель сповіщає дітей про загрозу, а батьків – про переміщення дітей до укриття. Необхідно організувати пересування двома колонами у класі та швидко покинути кабінет, для супроводу початкових класів можуть бути залучені помічники, для надання медичної допомоги має бути залучений медичний працівник.

Також відповідальні особи після оголошення сигналу оповіщення повинні перевірити всі приміщення на відсутність у них дітей та співробітників, після завершення перевірки прямувати до найближчого укриття. Ті, хто під час сигналу тривоги перебуває на вулиці, мають самостійно йти до найближчого укриття.

Читайте також:  1690 заявок на перезавантаження освіти: Як розв'язати руки директорам шкіл

Всередині захисної споруди відповідальні особи повинні допомогти учням швидко та спокійно зайняти місця.

Після завершення небезпеки та оголошення про відбій тривоги, вчителі та відповідальні особи стежать за тим, щоб вихід усіх учасників освітнього процесу з укриттів здійснювався колонами або групами.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.