facebook

Долар по 40 від лукавого: Яким буде курс в обмінниках після радикального рішення НБУ

Експерти вже пророкують на стелах АЗС стрибок цін.

Долар по 40 – в українських обмінниках різко підскочив курс іноземних валют. Стрибок пов’язують із рішенням Нацбанку скорегувати офіційний курс гривні на чверть – до 36-ти гривень п’ятдесяти шести копійок за долар.

Про причини й наслідки такого рішення йдеться у вечірньому сюжеті ТСН за 21 липня.

Долар по 40 – це від лукавого, це спроба спекулянтів швидко заробити на ймовірній паніці. Проте ажіотажу в обмінниках журналісти сьогодні не помітили. І вже до вечора курс продажу знизився до 39, а купівля майже не змінилася і залишилася в межах 37 грн за один долар. Сьогодні суттєво знизився офіційний курс гривні до долара – 29 до понад 36 грн. І ось як це пояснили в НБУ.

“З 9:00 21 липня 2022 року офіційний курс гривні до долара США встановлено на новому рівні – 36,57 грн/дол. США – та зафіксовано. Такий крок збільшить конкурентоспроможність українських виробників, зблизить курсові умови для різних груп бізнесу та населення, та підтримає стійкість економіки в умовах війни”, – зазначив голова НБУ Кирило Шевченко.

Регулятор уточнює, що новий курс теж фіксований, а не відпущений. І відповідь тут одна — в країні війна і без ручного регулювання поки що ніяк. Через нинішнє зростання курсу – у виграші імпортери та експортери, зокрема IT-галузь, яка продавала свою послуги за кордон і втрачала чверть свого прибутку через різницю офіційного та ринкового курсів. Проте є в такому стрибку і мінуси – зокрема подорожчають товари, які ми купуємо за кордоном. Це в першу чергу паливо. Експерти вже пророкують на стелах АЗС стрибок цін.

Читайте також:  Пaм’ятaєтe «Вoвину тиcячу», яку так активоно poздaвaли всім пенсіонерам? Так от, ці гроші

І наостанок – про курс гривні на майбутнє. До кінця місяця він точно не буде по 40, оскільки 40 – це спекулятивна ціна, а тому не варто кидатися в обмінні пункти.

До того ж Нацбанк запровадив деякі обмеження для українців за кордоном. Приміром, з гривневих карток обмежили зняття готівки до 12,5 грн тисяч на тиждень. І можна купувати товари за допомогою банківських карток не більше, як на суму у 100 тисяч грн на місяць.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.