facebook

Долар – по 60: новий прогноз курсу валют

Долар може стрімко зрости – до 45, а то й до 60 грн! Усе залежить від того, чи відпустить Нацбанк фіксований курс. Якщо це станеться найближчим часом, то курс долара всього за день може вирости майже вдвічі.

Такий прогноз щодо курсу валют дав економічний експерт Олексій Кущ.

Каже, з одного боку, для економіки кепсько, що НБУ не відпускає фіксований курс долара, запроваджений ще 24 лютого. Зараз існує три курси валют для різного вжитку: фіксований офіційний, безготівковий міжбанківський та готівковий ринковий.



Однак, щойно Національний банк відпустить фіксований курс, може початися стрімка девальвація гривні. Причому почнеться вона з міжбанківського ринку, упевнений аналітик.

Експерт переконаний, що відправною точкою девальвації національної валюти та її рушійною силою завжди виступає саме міжбанківський валютний ринок. Він першим реагує на чутки, причому дуже імпульсивно. А вже після того, курс починає «лихоманити» в усіх сегментах ринку.

Він також називає кілька ймовірних сильних подразників, які можуть і могли спровокувати миттєве зростання курсу долара до 45 грн, а то й набагато вище.

Наприклад, заява Лукашенка про напад, і курс протягом дня з 35 стає 45, початок військових дій на кордоні з Білоруссю — і курс 60. Втрата Лисичанська — і курс 40.

 

Зараз такого немає з однієї простої причини — фіксований курс гривні, – каже експерт.

Отже, відмова від фіксованого курсу долара 29,25 грн і запровадження ринкового міжбанківського курсу долара може обернутися саме такими наслідками.

Однак і збереження фіксованого курсу, встановленого НБУ, також шкодить економіці країни, переконаний Кущ. В особливо невигідному становищі опинилися експортери, які зараз втрачають значні суми виручки. А от імпортерам, навпаки, таке обмеження на руку.

Читайте також:  Вулицю Мазепи за 59 мільйонів капітально відремонтують

 

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.