facebook

Що робити, коли страшно і тривожно: 4 прості поради від психологині

Під час війни багатьом людям важко впоратися зі страхом та тривогою. Воно і не дивно, адже майже всі українці сьогодні живуть у перманентному стресі.



Психологиня Марина Іванова у своєму блогу в Instagram поділилася кількома порадами, що робити, якщо ви відчуваєте страх і тривогу.

“Є такі відчуття у людини, як страх і тривога. Вони наче і подібні, але і так само різні. Страх завжди має вектор. Якщо ми відчуваємо страх, то завжди знаємо, чого саме боїмось. А от тривога – це страх без вектору. Вона існує, вижирає багато енергії, народжується в зоні невизначеності. Як можна з нею впоратись?
1. Напишіть собі режим дня, намагайтеся жити за режимом. Це повертає почуття контролю, робить день передбачуваним, заземлює

2. Знайдіть в своєму розкладі час для хвилювань. Наприклад, ввечері, десь після вечері нехай буде пів години або більше для того, аби ви могли сісти і хвилюватись.

3. Випишіть свої тривоги. Цілий список, бажано від руки на аркуші. Випишіть все, що хвилює, і щоразу, коли в голову приходитиме думка з цього списку, згадайте, що вона вже там є, ви не маєте зараз про неї думати, бо у вас є час для хвилювань трохи пізніше.

4. Якщо ви упіймали себе на “катастрофічному” мисленні, скажіть собі “стоп”. Спробуйте подивитись навколо, знайти 5 речей і подумки описати їхні колір, фактуру, запах. Так ви сконцентруйте увагу на реальності, яка вас оточує, де нема нічого катастрофічного. Жахи існують в вашій уяві, а в реальності є щось зовсім інше”, – радить Марина.

Читайте також:  Названо чотири міста, які Росія обстрілюватиме у березні: прогноз астролога

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.