facebook

Що надасть Україні статус кандидата в ЄС: рішення практично ухвалено

Німеччина, Франція та Італія підтримали “негайне” надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. До них приєдналася і Румунія, президент якої брав участь 16 червня в офіційному візиті лідерів ЄС в Україну.



Тож із великою ймовірністю можна стверджувати, що Україна у червні набуде статусу кандидата в члени ЄС. Про те, що це дасть, які подальші кроки та хто може бути проти, читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Усі країни ЄС за надання Україні статусу кандидата?
Донедавна сумніви були щодо Німеччини, Франції та Італії. Також, як пишуть європейські видання, проти виступають Данія та Нідерланди. Одні країни говорять про єдині правила для всіх країн, мовляв, не можна надавати Україні статус кандидата в ЄС лише на знак підтримки. Інші вказують на проблеми з корупцією, судовою системою тощо.

Що відомо зараз? Німеччина, Франція та Італія (а це одні з найвпливовіших країн ЄС) – за надання Україні статусу кандидата. А Данія та Нідерланди, ймовірно, погодяться з висновками Єврокомісії. Отже, коли Єврокомісія озвучить свою рекомендацію, Україна має шанси отримати одностайну підтримку.

Тут також важливо зазначити, що для набуття статусу всі 27 країн-учасниць ЄС мають погодитись з таким рішенням. Як і у випадку із санкціями, право вето має кожна держава.

Що Україні надасть статус кандидата?
Це сильне політичне рішення, розповідає радник віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іван Нагорняк. Ось що це означає:

Україна отримає конкретні рекомендації для того, щоб стати повноцінним членом ЄС;

розпочнеться процедура вступу до членів ЄС (зараз у межах Асоціації йдеться лише про співпрацю);

Україна перейде в нову політичну площину, фактично це закріпить готовність ЄС прийняти євроінтеграційні наміри.

Читайте також:  Україна і ЄС мають намір запустити проект зниження цін на роумінг

“Це політичне рішення. Сьогоднішня заява DASH є важливим сигналом. І я думаю, що ми отримаємо позитивне рішення Єврокомісії. Але це також сигнал країнам-членам, які все ще сумніваються, наскільки доцільно це робити. Є окремі країни-члени, які хотіли б план для того, щоб досягти цього рішення”, – каже Нагорняк.

Ще кілька тижнів тому в ЄС серйозно обговорювали варіант не надавати Україні статус кандидата в ЄС, а лише озвучити рекомендації для того, щоб отримати такий статус. Але річ у тому, що жоден кандидат у ЄС не відповідає критеріям членства в Євросоюзі. Саме тому одразу після того, як країна стає офіційним кандидатом, для неї починають розробляти критерії для членства.

Що далі? Коли станемо членом ЄС?
В інтерв’ю шеф-редактору OBOZREVATEL Оресту Сохару один із 10 найбільш цитованих вчених світу за останні 10 років, професор Каліфорнійського університету в Берклі Юрій Городніченко заявив, що вступ може тривати близько 5 років.

“Я впевнений, що Україна приєднається до Європейського Союзу. Або навпаки – ЄС приєднається до України (сміється). Скільки часу це займе – я не знаю. Польща, країни Балтії приєднувалися 5-10 років. Я думаю, що 5 років – це реальний для нас план. У Європі дуже велике бажання допомогти Україні. Рівень розмов дуже змінився”, – каже експерт.

У Єврокомісії (орган, який може офіційно давати коментарі від імені всього союзу) пояснюють, що процедура може бути швидшою, ніж у інших країн. А ось окремі члени ЄС говорять по-різному.

Ось, від чого це залежатиме:

як швидко закінчиться війна (без цього розпочати реформи неможливо);

наскільки швидко та ефективно Україна проведе реформи;

чи вдасться повноцінно запустити економіку та досягти швидких темпів відновлення, а потім – випередити економічні показники до початку повномасштабної війни.

Читайте також:  Загибель мігрантів: Італія вимагає скликати саміт ЄС

Загалом сценарій має такий вигляд:

Крок перший. Україна набуває статусу кандидата, Єврокомісія розробляє рекомендації для того, щоб відповідати критеріям країн-членів.

Крок другий. Закінчується війна, і Україна отримує фінансування на відновлення. Це можуть бути гроші партнерів, приватні інвестиції, заарештовані активи РФ.

Крок третій. Україна запускає економіку завдяки отриманим інвестиціям, відновлює інфраструктуру та реалізує реформи.

Крок четвертий. Уже відновлена та з міцною економікою Україна стає членом ЄС.

Скільки займе весь цей процес, сказати складно. Щонайменше йдеться про три-п’ять років. Називають інші терміни – близько десяти років. Проте можна стверджувати, що це не питання кількох місяців.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Брюссель до кінця червня планує затвердити висновок про заявку України на членство до Євросоюзу. Перший рубіж – 17 червня, коли Єврокомісія має затвердити висновок щодо готовності України до членства після того, як Київ заповнив дві частини опитувальника. Другий рубіж – саміт ЄС у Брюсселі 23-24 червня, коли лідери країн-членів ухвалять остаточне рішення на основі звіту ЄК.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.