facebook

Залишилося два тижні: непридатним до військової служби закриють кордони

В Україні мають намір поновити правила виїзду за кордон для непридатних до військової служби. Про це йдеться в указі президента №576/2023 від 12 вересня.



Як повідомляє “Апостроф”, Зеленський дав два тижні Уряду та відповідним службам для врегулювання цього питання.

Що може означати дане доручення і яких змін чекати окремим категоріям військовозобов’язаних
Відповідно до пункту 6 указу, профільним службам доручено у двотижневий строк опрацювати питання щодо особливостей перетину державного кордону громадянами України, визнаними непридатними (обмежено придатними, хоча останнім виїзд за кордон не дозволений) до військової служби шляхом підготовки та внесення у встановленому порядку проектів відповідних нормативно-правових актів.

Під цим формулюванням може критися як посилення перевірки під час виїзду за кордон непридатних до військової служби українців, так і введення заборони на перетин кордону цій категорії громадян України.

Також можна очікувати, що під час виїзду з України у згаданих категорій чоловіків (а з 1 жовтня мова може йти й про окремі категорії жінок, які повинні стати на військовий облік) будуть вимагати додаткові довідки з ТЦК чи ВЛК.

Разом з тим, нагадаємо, що минулого року вже була подібна “процедура”. У березні-квітні через великий потік непридатних до військової служби чоловіків на митницях почали розвертати назад українців, у котрих не було висновку ВЛК. Тобто, спочатку чоловіків даної категорії випускали за кордон з довідкою про непридатність до військової служби, а пізніше почали вимагати ще й пред’явлення лікарського висновку.

Що конкретно мається на увазі наразі та чи будуть якісь зміни, наприклад нові довідки чи подібні вимоги, дізнаємося вже за два тижні, коли буде оприлюднено рішення відповідних служб.

Читайте також:  11 ТРАВНЯ В УКРАЇНІ – ЗЛИВИ ТА ГРОЗИ

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.