facebook

“Я думала тільки про те, щоб не вбили сина”: солдати РФ залякували та ґвалтували жінок у селі на Київщині

В Україні продовжують відкриватись жорстокі наслідки тимчасової окупації. Вже відомо багато випадків нелюдського поводження з людьми, зокрема зґвалтування жінок та дітей російськими військовими. Деякі постраждалі не бояться говорити відкрито про той жах, який пережили. Бо хочуть покарання для окупантів.

42-річна Вікторія розповіла відкрито на камеру, як з неї знущався 19-річний російський солдат, який назвався Данилом. Її сусідку Наталю було зґвалтовано іншим військовим РФ Олегом у тому ж будинку в той самий час в окупованому селі на Київщині. Обидві жінки розповіли цю моторошну історію телеканалу Sky News (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця новини).

За їхніми словами, це сталося після настання темряви. Солдати РФ, від яких пахло алкоголем, постукали у двері Вікторії і зажадали, щоб вона пішла з ними. Побоюючись за своє життя, вона підкорилася.

Після цього вони пішли до будинку її сусідки Наталі. Їм відчинив двері її чоловік Олександр. Олег наставив на нього пістолет і сказав прямо, що хоче його дружину. Олександр заявив, що їм треба йти і що Олег йому нічого не зробить, оскільки Олександр за національністю “росіянин”. Але окупант вистрілив чоловікові в потилицю, завдавши смертельного поранення.

Жінок відтягли до залишеного господарями будинку на тій же вулиці. Олег повів Наталю на другий поверх.

Вікторію Данило зґвалтував на першому поверсі. Вона говорила, що намагалася його напоумити, зупинити, але він наказав їй не відволікати його від “роботи”, інакше вона буде вбита. Росіянин поглумився з неї не один раз.

“Він ставився до мене не як до жінки чи матері, а, на жаль, як до повії. Він був дуже агресивний… Я не знаю, він приймав віагру? Або, може, якісь наркотики. Він був скаженим. Слава богу, він не вбив мене, і мені врешті-решт вдалося втекти”, – згадує Вікторія.

Читайте також:  У Польщі можуть припинити виплати українським біженцям: у чому причина

Олег ґвалтував Наталю на матраці у спальні нагорі. Він залякав її тим, що зашкодить її синові, якщо вона чинитиме опір.

“Тоді я думала тільки про сина, щоб він його не вбив. Я була як живий труп – ступор – я не знала, що робити”, – розповіла жінка по телефону, вона зараз разом із сином перебуває в Австрії.

За її словами, зґвалтування тривало близько 1,5 години, після чого обидва окупанти залишили будинок.

Наталя, розбита, дійшла до дому, де лежав труп її чоловіка.

“Як я почувалася? Я просиділа до ранку. Я не могла заснути”, – сказала вона.

До кінця березня, доки російські війська не покинули село, жінки залишалися в ньому. Потім вони змогли поспілкуватись із прокуратурою, дати свідчення про зґвалтування. Вони обидві хочуть, щоб злочинці не уникнули покарання.

Правоохоронці, збираючи докази та встановлюючи обставини злочину, також збирають ДНК із поверхонь у будинку, де стався злочин, щоб ідентифікувати підозрюваних.

Один з українських прокурорів наголосив, що в деяких випадках сексуальні злочини були особистою ініціативою військових РФ, а в інших – мав місце наказ командира, який дозволяв солдатам поводитися безкарно.

“Можна сказати, що метою було підняття бойового духу – щоб війська відчували себе переможцями та мали право на скоєння будь-якого злочину, не побоюючись, що вони будуть притягнуті до відповідальності”, – сказав представник Офісу генеральної прокуратури України Валерій Зимогляд.

Українська влада вже розглядає не менше 10 справ щодо зґвалтування українок окупантами. Багато інших очікують на розгляд, включаючи випадки наруги над дітьми та чоловіками.

За словами заступниці міністра внутрішніх справ Катерини Павліченко, це складне і дуже делікатне завдання, бо багато жертв поки що не готові давати свідчення через пережитий жах, інші взагалі не хочуть повідомляти про напад.

Читайте також:  “Залякував вбивством рідних”: Відомий спортсмен кілька разів жорстоко згвалтував 4-річну дівчинку

“Ми вживатимемо максимальних заходів для того, щоб ці злочини були зафіксовані та передані до міжнародних інститутів та розглянуті міжнародним трибуналом”, – сказала Павліченко.

Росія відкидає звинувачення у зґвалтуванні з боку солдатів своєї армії.

Вікторія та Наталя не прийшли до тями після пережитого і залишаються в глибокому стресі. Наталя тільки говорить про сина, що вона не повинна чогось чекати і жаліти себе, а піклуватися про нього та його майбутнє. Вікторія каже, що їй подарували собаку однієї з родичок, і тепер той став для жінки розрадою, але це невелика втіха: “Я погано сплю. У мене всередині недобре відчуття… багато сліз”.

Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.