facebook

У бою за Маріуполь героїчно загинув командир взводу 140-го розвідбату морпіхів Антон Гевак

Під час першого штурму Зачатівки Донецької області 5 березня загинув 27-річний командир взводу 140-го окремого розвідувального батальйону морської піхоти ВМС ЗСУ Антон Гевак “Перун”, прикриваючи українських воїнів під час того, як вони рухалися в укриття після бою з окупантами. Товариші по службі його називають “взірцем офіцера нового покоління”.

Про це пише “Експрес”.

Він з 5 років хотів стати солдатом. У 2014 році, коли розпочалася російсько-українська війна на сході України, Гевак став радистом у 8-му окремому полку спеціального призначення із дислокацією у Хмельницькому.

“Йому було тоді лише 19. Пів року я не знала, що син на війні. Антон телефонував, казав, що в нього все гаразд. Так оберігав нас, не хотів, щоб хвилювалися. А потім знайома сказала, що він воює на Донбасі. У мене земля захиталася під ногами”, – сказала його матір Зінаїда Гевак.

Через рік він повернувся до дому мовчазним та закритим, більше займався спортом, багато подорожував та читав. А далі він вступив на факультет розвідки Одеської військової академії, щоб досягти своєї нової мети – стати командиром. Через чотири роки він долучився до 140-го окремого розвідувального батальйону морської піхоти ВМС ЗСУ. Там він попереджав своїх батьків, що може загинути на війні і що треба бути готовим до всього.

Старший матрос і бойова медикиня 140-го окремого розвідувального батальйону морської піхоти ВМС ЗСУ “Яра” служила пліч-о-пліч з “Перуном” два роки. Вісім місяців ротації перед війною у 2022 році вони провели на Луганщині разом. За її словами, Гевак був сильним та сміливим кваліфікованим військовослужбовцем.

“Він був взірцем офіцера нового покоління, з тих, які рвуться в бій, можуть, вміють і мають сміливість брати на себе відповідальність за інших, а також знають, чого навчити своїх бійців. Згадував, що, коли воював у 2014 році, не всі офіцери поводилися належно.Тому він прагнув бути командиром, який дбатиме про своїх бійців”, – розповіла “Яра”.

Читайте також:  Росія змінила тактику ракетних ударів: що потрібно знати

У 2022 році 5 березня “Перун” заинув від кулі російських окупантів, яка потрапила у грудну клітку чоловіка. Він помер на шляху до військового госпіталя.

“Він завжди рвався в бій, мав сміливість брати на себе відповідальність за інших”, – сказали його побратими.

Загинув Антон під час першого штурму Зачатівки ворожою колоною до 40 одиниць військової техніки. Тоді окупанти обстріляли позиції українських захисників, а “Перун” та його побратими відстрілювалися NLAW і РПГ. Прикривати після бою відхід українських бійців довелося Геваку.

“Мій командир під час розвідувальних виходів у найнебезпечніші місця завжди йшов сам. Казав, якщо “задвохсотять”, то це не біда, адже на його місце поставлять нового командира, проте не пробачить собі, якщо через його помилку загинуть бійці взводу”, – зазначила “Яра”.



Шукайте деталі в групі Facebook

Джерело.